CAT TE COSTA. Tot ce trebuie sa stii despre programele "Prima casa" si "Prima masina"!

Editor: Alina Dirdala Autor: A.D.
Actualizat: 27 mar 2017, 20:07

Sa cumperi o casa sau o masina cu banii jos este pentru multi, o misiune aproape imposibila! Pentru a ne realiza visul vin in ajutorul nostru programele „Prima Casa” sau „Prima Masina”.

Pentru a le accesa ai, insa, nevoie de informatii. Le cautam impreuna, astazi, in rubrica Stirilor Kanal D „Cat te costa?”. Un ajutor, caci despre asta vorbim astazi, nu vine intotdeauna pe gratis! Spre exemplu: programele „Prima casa” si „Prima masina„ reprezinta o mana intinsa celor care au de gand sa-si achizitioneze un apartament sau un autoturism.

Bineinteles cu un plafon bine stabilit. Doar n-o sa garanteze statul pentru masina sport, italiana, de peste 200 000 de euro.

Dar pentru a profita din plin de aceasta mana intinsa trebuie sa cunoastem foarte bine regulile jocului! Un broker de credite este calea cea mai simpla ca sa afli secretele contractelor cu bancile.

Vrei o masina noua? Nu ai mai detinut pana acum un atoturism? Atunci programul „Prima Masina” iti poate fi util. Cei care vor sa acceseze un credit prin acest program trebuie sa aiba varsta curpinsa intre 21 si 70 de ani.

Durata creditului este de maximum 5 ani. Iar valoarea autoturismului: pana la 14 000 de euro sau 62 000 de lei. Poate sa fie o suma mai mica, dar, in niciun caz una mai mare.

Pe langa documentele standard, in sensul de copie contract individual de munca, copie facturi utilitati de la adresa din buletin, adeverinta completata de catre angajator cu veniturile, trebuie sa mai prezinte si factura proforma de la dealer-ul de la care urmeaza sa cumpere autoturismul din care sa reiasa ca a achitat avansul de 5%.

” Avansul nu este, insa, singurul cost al acestui program.

##VIDEO135333##

Clientul trebuie sa mearga la ANAF pentru achitarea unui commision de 0,1 la suta si cu chitanta respectiva trebuie sa se prezinte, din nou, la banca. (…) Se mai percepe un comision anual de 0,49 la suta, aplicat la jumatate din soldul creditului, dupa un an de zile ”.

Clientul mai este obligat sa incheie o polita Casco care sa asigure cel putin riscurile de avarie si furt.

Achita valoarea acesteia pentru 5 ani, durata de derulare a contractului de creditare!

Clientul isi plateste comisionul de 1% la ANAF, se aproba dosarul financiar la banca, insa, daca Fondul National de Garantare respinge cererea clientului, clientul o sa piarda comisionul pe care l-a platit la ANAF".

O sa spuneti ca stiti asta deja si nu are rost sa repet. Dar e posibil sa ne lasam purtati de val si mai ales de mirajul unei masini noi.

Totusi, din momentul in care a iesit pe poarta dealer-ului auto, un autotusim pierde din valoare. 10 sau chiar 15%.

Poate chiar mai mult. Asadar, sunteti sigur ca vreti o masina nou? Ganditi-va bine inainte de a lua o decizie. Iata unele dintre cele mai ieftine masini de pe piata! Dacia Sandero porneste de la putin peste 7100 de euro. Un Fiat New Panda costa aproximativ 9500 de euro.

Mitsubishi Space Star cam 9300 de euro. Iar Citroen C3 10500 euro.

Relatia client-banca poate fi comparata cu relatia dintre un pitic si un urias. N-o sa spun ca bancherul e omul negru, dar scopul principal al bancilor este profitul, tradus prin dobanda. Iar la nivel global, banca n-o sa se intereseze niciodata de nevoile clientului.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Pentru a accesa un credit tip „Prima Casa” este necesara o vechime totala de cel putin 1 an in munca. Vechimea la actualul angajator trebuie sa fie de 3 sau 6 luni, in functie de fiecare banca.

„Nu trebuie sa detina in proprietate un imobil in suprafata utila mai mare de 50 de metri patrati. Venitul minim ar fi undeva pe la 800 de lei.(…) Plafonul maxim este de 57 000 de euro pentru imobile vechi, mai exact immobile care au autorizatie de constructie inainte de 22 februarie 2010.

Pentru imobilele noi cu autorizatie emisa dupa 22 februarie 2010, plafonul maxim este de 66.500 de euro!

Avanusul minim este de 5%. Perioada maxima este de 30 de ani adica 360 de luni ”.

Banca si proprietarul casei nu sunt singurii care profita de pe urma unui astfel de credit. Clientul mai achita diferite taxe la notar si la un evaluator. Statul te sprijina pentru a-ti cumpara o locuinta? Nu-ti fa iluzii! Executarea silita este un pericol care te pandeste intotdeauna la numai cativa pasi!

Totusi, cei care nu mai pot achita ratele la programul „Prima Casa” vor avea si optiunea transferarii imobilului catre o alta persoana. Vor pierde, insa, dobanda achitata pana in acel moment. Cei care vor sa se asigure ca dosarul lor este complet pot apela la un broker de asigurari.

Ne ocupam de dosar din momentul in care clientul a venit la noi si a spus "Vreau credit" pana in momentul in care se finalizeaza tranzactia. Chiar si dupa, daca este cazul ”.

Desigur, asta implica alte costuri. In momentul in care semnati un act cu banca este bine sa cititi chiar si de o suta de ori fiecare rand. Pana la urma, banii pe care i-ati imprumutat sunt tot banii dumneavoastra. Si o sa-i platiti cu varf si indesat! Asadar, aveti grija de ei!

 

 

 

Taguri: