Cât timp alăptezi bebele va influenta cum se va descurca la scoala?

Author: Bogdan Frațilă

Potrivit unei noi cercetări, dacă copiii au fost sau nu alăptați și pentru cât timp ar putea avea un impact asupra rezultatelor la testele de la adolescență.

Sursa: PixaBay

Potrivit unei noi cercetări, dacă copiii au fost sau nu alăptați și pentru cât timp ar putea avea un impact asupra rezultatelor la testele de la adolescență.

Potrivit unei noi cercetări, dacă copiii au fost sau nu alăptați la sân în copilărie și pentru cât timp ar putea avea un impact asupra rezultatelor obținute la testele de la adolescență.
Raportul, publicat luni în jurnalul Archives of Disease in Childhood, a urmărit aproximativ 5.000 de copii britanici de la începutul anilor 2000 până în ultimul an de liceu, potrivit autorului principal al studiului, Dr. Reneé Pereyra-Elías, doctorand și cercetător în cadrul Unității Naționale de Epidemiologie Perinatală de la Universitatea din Oxford.


Copiii au fost împărțiți în grupuri în funcție de cât timp au fost alăptați la sân: deloc, câteva luni sau timp de un an sau mai mult, potrivit studiului. Cercetătorii au comparat apoi rezultatele copiilor la testele de la General Certificate of Secondary Education din Marea Britanie, în ultimii ani de liceu.
Ceea ce a constatat echipa de studiu a fost că a existat o îmbunătățire modestă a rezultatelor la teste asociate cu faptul de a fi alăptat la sân mai mult timp, a spus Pereyra-Elías.

În comparație cu cei care nu au primit niciodată lapte matern, copiii care au fost alăptați la sân timp de cel puțin 12 luni au avut cu 39% mai multe șanse de a obține o notă mare la examenele GCSE la matematică și engleză și au avut cu 25% mai puține șanse de a pica examenul de engleză.
Dar acest lucru nu înseamnă că fiecare familie trebuie să-și alăpteze copilul, a precizat Pereyra-Elías.

Nu este posibil ca fiecare familie să alăpteze la sân, iar cei care nu o fac nu ar trebui să fie rușinați sau să se simtă vinovați că și-ar putea dezavantaja copiii, a spus el.
Analiza este atentă și deosebit de solidă datorită dimensiunii eșantionului, a declarat Dr. Kevin McConway, profesor emerit de statistică aplicată la Open University din Anglia. McConway nu a fost implicat în cercetare.
"Deși rezultatele sunt cu siguranță interesante, trebuie să aveți în vedere limitările care apar în mod inevitabil în cercetările care utilizează date observaționale din studii de cohortă majore", a adăugat McConway.

Legătura dintre alăptare și notele la teste

Faptul că studiul a fost observațional înseamnă că a urmărit comportamentul oamenilor, mai degrabă decât să atribuie la întâmplare comportamentul în cauză, a precizat McConway.
În consecință, rezultatele arată doar o corelație între alăptare și notele la teste- nu o cauzalitate.
"Nu este posibil să fim siguri despre ce cauzează ce", a spus el.


În Regatul Unit, mamele care au o poziție socio-economică mai bună au mai multe șanse să-și alăpteze copiii, iar copiii lor au mai multe șanse de a avea rezultate bune la școală, a spus McConway.
"Asta nu înseamnă că alăptarea la sân este cea care îi determină pe copii să aibă rezultate bune la școală- evident, ar putea fi vorba de un alt aspect al faptului că familia lor are o situație relativ bună", a adăugat el.

S-ar putea ca ceva legat de alăptare să determine copiii să aibă mai multe șanse de a se descurca bine la examene, dar ar putea fi și faptul că un alt factor independent influențează atât șansele ca un copil să fie alăptat, cât și cele de a se descurca bine la teste, a spus McConway.
Cercetătorii au încercat să controleze mai mulți factori care ar putea influența rezultatele lor, cum ar fi capacitatea cognitivă a mamei, dar nu au putut ține cont de tot într-un studiu observațional, a spus Pereyra-Elías.
"Este posibil să existe unii factori de confuzie", a spus el. "Am făcut tot ce am putut".

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Beneficiile alăptării

Studiul a arătat rezultatele testelor ca fiind unul dintre multele beneficii posibile ale alăptării, a declarat Dr. Andrew Whitelaw, profesor emerit de medicină neonatală la Universitatea din Bristol, în Anglia. Whitelaw nu a fost implicat în cercetare.
Diferența pe care a arătat-o acest studiu a fost modestă, a adăugat Pereyra-Elías, ceea ce înseamnă că nu face o diferență suficient de mare în ceea ce privește rezultatele la teste încât să provoace îngrijorarea părinților, a spus Pereyra-Elías.
Concluzia este că familiile, în general, ar trebui încurajate să alăpteze la sân datorită multiplelor beneficii posibile, dar că totuși s-ar putea să nu fie cel mai bine pentru fiecare familie în parte, a spus el.
Și trebuie realizate mai multe studii pentru a confirma rezultatele- în special cele care iau în considerare variabilele dintre familii, a spus Pereyra-Elías.
"Chiar dacă aceste întrebări există de aproape un secol, încă nu avem un răspuns definitiv", a spus el.

Citește și: Slujba ta îți strică somnul? Dacă da, acesta poate fi motivul!

Citește și: Da, puteți mânca pentru a avea o inimă sănătoasă! Iată cum

Citește și: Când prea mult zgomot te îmbolnăvește? Efectele sunt puternice!