Cât Timp Este Indicat să Petreci Într-o Saună?

Author: Ana Filip

Pentru mulţi oameni utilizarea unei saune face parte din rutina de îngrijire şi a devenit un mod de viaţă. Indiferent dacă este folosită după antrenament sau pentru relaxare, saunele au numeroase beneficii pentru sănătate, dacă sunt folosite adecvat.

Cât timp ar trebui să stai într-o saună?

Indiferent dacă sunt saune de exterior sau de interior, cu căldură uscată sau căldură umedă, nu ar trebui să petreci mai mult de 20 de minute în interior. Începătorii chiar jumătate din acest timp, iar copiii nu mai mult de 15 minute şi întotdeauna supravegheaţi. Dacă eşti după o şedinţă de antrenament, aşteaptă 10 minute înainte de a intra în saună.

Sunt şi utilizatorii experimentaţi care pot folosi o perioadă mai îndelungată sauna transformând-o într-un eveniment social de durată. Acest lucru se întâmplă frecvent în Finlanda. Însă, cu cât stai mai mult în saună, cu atât riscul de deshidratare este mai mare, aşa că ideal ar fi să te limitezi la maximum 20 de minute pe o şedinţă.

Beneficiile unei saune

În timp ce saunele sunt extrem de populare pentru relaxare și socializare, folosirea unei saune la sfârșitul antrenamentului - sau a zilei de lucru - poate fi benefică pentru sănătatea ta.

Iată despre ce este vorba:

Îmbunătăţeşte funcţiile inimii - Studiile relevă că utilizarea frecvenţă a saunei este legată de îmbunătăţirea funcţiilor cardiace în cazul persoanelor cu insuficienţă cardiacă.

● Reduce riscurile de accident vascular cerebral;

● Reduce riscurile de dementă şi Alzheimer;

● Ameliorează inflamaţiile şi durerile musculare.

Potenţiale riscuri ale utilizării unei saune

Este bine să ţii minte că utilizarea unei saune prezintă şi câteva potenţiale riscuri, printre care deshidratarea şi o posibilă scădere temporară a fertilităţii la bărbaţi. Cu toate că, în general, este sigură, este important să ştii cum să o foloseşti şi cât de lungi să fie sesiunile. În caz contrar, persoanele pot experimenta şi efecte negative.

Saună uscată sau umedă?

Dacă vei avea la dispoziţie atât o saună uscată, cât şi una cu aburi, s-ar putea să fii tentat să le foloseşti pe amândouă. Întrucât oferă beneficii similare, este bine să rămâi doar într-una dintre acestea în timpul unei sesiuni.

Dacă le vei încerca pe amândouă, nu există nicio regulă în ceea ce priveşte ordinea în care ar trebui să le vizitezi, dar ar trebui să păstrezi o pauză de cel puţin 10 minute între şedinţe. De asemenea, pentru confortul celorlalte persoane, este recomandat să faci un duş rapid între sesiuni.

Ce este o saună?

Saunele se folosesc în Scandinavia de mii de ani şi, iniţial, erau gropi în pământ acoperite cu piei de animale. În prezent, sunt camere încălzite la temperaturi de până la 100 de grade Celsius şi pot fi umede sau uscate.

Cele umede sunt dotate cu pietre încălzite peste care se aruncă periodic apa pentru a creşte nivelul de aburi şi a obţine căldură umedă.

Tipuri de saune

În prezent există mai multe tipuri de saune:

● Saune încălzite prin arderea lemnului;

● Saune încălzite electric prin podea sau prin alte dispozitive;

● Saune cu infraroşu care încălzesc direct corpul şi nu camera;

● Saune cu aburi.

Sfaturi de care să ţii cont când utilizezi o saună

Dacă vrei să foloseşti sauna de la sala de sport pe care o frecventezi, asigură-te că ştii toate regulile şi ţine cont de ele. În general, saunele publice au reguli diferite de utilizare. De asemenea, pentru a nu-i deranja pe ceilalţi, este bine să faci un duş rapid înainte de a intra în saună şi să te înfăşori într-un prosop.

Unii oameni consideră acest lucru mai confortabil decât utilizarea unui costum de baie.

Dacă este o saună cu aburi şi eşti aproape de pietre, va trebui să le stropeşti periodic cu apă pentru a produce aburi. Dacă nu eşti sigur cât de des ar trebui să faci acest lucru, nu ezita să îi întrebi pe ceilalţi participanţi.

După utilizarea saunei se recomanda un duş rece sau o baie în apă cu gheaţă. De asemenea, hidratează-te corespunzător după saună.

Concluzie

Când începi să foloseşti o saună este important să o iei treptat. Începe cu şedinţe de maximum 10 minute şi creşte încet până ajungi la 20 de minute. Nu sta niciodată mai mult şi hidratează-te cât mai bine după şedinţa de sauna. Modul în care organismul se manifestă la căldură diferă de la o persoană la alta şi va trebui să ţii cont de corpul tău.

Nu încerca să foloseşti sauna pentru a slăbi, pentru că nu vei reuşi decât să te deshidratezi. Dacă îţi faci griji în legătură cu condiţia ta şi cu starea de sănătate, nu ezita să te consulţi cu medicul de familie sau medicul specialist înainte de a te duce la saună.

Vizitarea unei saune ar trebui să fie o experiență plăcută și întineritoare. Aminteşte-ţi să te relaxezi, să respiri adânc şi să te bucuri de aceste clipe.

 

 

Taguri:

Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.