Cât timp rezistă de fapt anticorpii, după ce te vindeci de COVID? Ce spun noile studii

Author: Denisa Avram
Actualizat: 21 apr 2021, 19:06
Cat timp se mentin anticorpii dupa vindecarea de COVID

Un studiu recent arată care este procentajul de persoane care mai au anticorpi împotriva COVID, la 6 luni după vindecarea de infecție.

Un nou studiu arată că la 6 luni după vindecarea de COVID, mai puțin de jumătate din pacienți mai aveau încă anticorpi împotriva virusului. Peste 53% dintre participanți nu mai au anticorpi IgG detectabili la 6 luni de la trecerea prin boală, iar 44% dintre persoanele care au trecut prin infecția cu COVID au continuat să prezinte simptome și după vindecare, și anume: tuse, oboseală, lipsa gustului, lipsa mirosului, dificultăți respiratorii, căderea părului, dureri musculare sau insomnii. 

Mai puțin de jumătate dintre cei vindecați de COVID au anticorpi mai mult de 6 luni

În august 2020, în București și Cluj, a fost demarat un studiu, care s-a bazat pe folosirea testului de anticorpi IgG anti-Nucleocapsidă – anticorpii specifici bolii. În faza I s-a evaluat răspunsul imun la 43-56 de zile de la primirea rezultatului pozitiv la testarea RT-PCR, faza a II-a examinează gradul de protecție după o perioadă de timp mai mare, de 180 de zile de la depășirea fazei acute a bolii.

„Testul serologic implicat folosește chemiluminiscența cu microparticule pentru a detecta prezența anticorpilor de tip IgG specifici infecției cu SARS-CoV-2 – anticorpii IgG anti-Nucleocapsidă. Acești anticorpi sunt produși după faza acută a infecției.”, a declarat Dr. Andreea Alexandru, director medical Divizia Laboratoare Clinice REGINA MARIA, potrivit Digi24. 

Citeste si: O pacienta cu COVID-19, internata in stare critica la ATI, i-a cerut unui medic sa o vaccineze "Vaccinati-ma acum!" Cum a reactionat medicul!

Cât timp suntem protejați la 6 luni după infecție?

Conform  Studiul REGINA MARIA arată că la jumătate de an, foștii pacienți sunt și mai puțin protejați: doar 47% au mai prezentat anticorpi detectabili. Anterior, faza I evidențiase anticorpi la 79% dintre persoane, la mai puțin de 3 luni de la testarea RT-PCR pozitivă. Nu s-au înregistrat diferențe semnificative între femei și bărbați.

„Deși azi știm mult mai multe despre acest virus și afectarea pe care o poate produce, studiile sunt în continuă desfășurare și metodele de protejare eficientă sunt permanent testate.

Impactul imediat al acestor concluzii se răsfrânge asupra protecției suplimentare pe care trebuie să o oferim cadrelor medicale implicate în tratarea pacienților COVID-19 și expuse riscului infectării recurente, dar și a societății per ansamblu”, a declarat dr. Teodora Ionescu, Medic specialist epidemiolog.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Citeste si: Cât de periculoasă este, de fapt, tulpina britanică de COVID

Simptome după vindecarea de COVID

Conform aceluiași studiu, 44% dintre persoanele  au prezentat simptome post vindecare, dintre care cele mai frecvente au fost: tuse, oboseală, lipsa gustului, lipsa mirosului, dificultăți respiratorii, căderea părului, dureri musculare sau insomnii.

De asemnea, 59% dintre pacienții cu rezultat de anticorpi detectabili la 180 de zile de la vindecare nu au prezentat simptomatologie persistentă după ieșirea din izolare. 

„Persoanele care au trecut prin infecția COVID-19 sunt considerate în continuare pacienți, cazuri care trebuie supravegheate și monitorizate individual, pentru că datele pe care le avem în acest moment, și noi, și cazuistica internațională, nu permit încă trasarea unor limite de siguranță certe. Fiecare persoană poate fi afectată în mod diferit, la fel cum fiecare persoană reacționează diferit în lupta cu boala.

De aceea, există recomandarea pentru pacienții care au trecut prin infecție de a fi monitorizați post COVID”, explică Nirvana Georgescu, Quality and Patient Safety Director, Rețeaua de sănătate REGINA MARIA. „Dinamica anticorpilor este de asemenea în continuare în studiu, așadar cea mai bună metodă de protecție suplimentară post-COVID rămâne vaccinarea, alături de practicarea unui stil de viață precaut”, a concluzionat Nirvana Georgescu.

Citeste si: Virusul care face ravagii în România!  E mai grav decât COVID-19

Este suficientă imunitatea dobândită natural?

Dr. Michael Ryan, Directorul Executiv al Programelor de Urgență în Sănătate OMS, a menționat: „ Nu suntem deloc aproape de nivelurile de imunitate necesare pentru a opri transmiterea acestei boli. Trebuie să ne concentrăm pe ceea ce putem face acum pentru a suprima transmiterea și nu să trăim cu speranța unei imunități de grup care ne va salva”

Potrivit mai multor studii internaționale, după vindecare, pacienții nu mai sunt contagioși. Există, însă, și pacienți imunodependenți sau cu forme severe de boală.

Citeste si: Ce se poate întâmpla la 4 luni de la infectarea cu COVID-19? Problema cu care se confruntă o mulțime de persoane: „Nu mai poți...”

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.