Cât timp se fierb ouăle de Paște, înainte de a le înroși?

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 11 apr 2023, 11:58

Cum se fierb ouăle de Paște

Sursa: freepik.com

Câte minute se fierb ouăle de Paște și cum trebuie să fie focul astfel încât ouăle să nu se crape?

Câte minute se fierb ouăle de Paște. Sfaturi utile de care trebuie să ții cont în Joia Mare, atunci când în mod tradițional se vopsesc și se încondeiează ouăle de Paște. 

Câte minute se fierb ouăle de Paște 

Vopsitul ouălor de Paște are loc, în mod tradițional, în Joia Mare cunoscută și ca Joia celor 12 Denii sau Joia Neagră. 

În foi de ceapă, decorate tradițional cu frunzulițe sau flori, cu ingrediente naturale ca sfecla roșie, turmeric sau frunze de spanac, sau cu vopsea din comerț, toate ouăle de Paște au în comun același lucru și anume timpul de fierbere necesar. Acesta nu depinde de modul în care alegi să colorezi ouăle de Paște, ci de felul în care îți dorești să obții gălbenușul. Trebuie să știi însă că specialiștii în gastronomie recomandă ca ouăle de Paște al căror gălbenuș este moale să fie consumate în maxim de 3 zile de când au fost fierte, în vreme ce

ouăle cu un gălbenuș tare pot fi ținute în frigider mai multe zile. 

Ghidul de mai jos îți va fi de folos pentru a-ți da seama câte minute să fierbi ouăle pe Paște în funcție de gălbenușul pe care ți-l dorești. 

Citește și: La câte grade se coace cozonacul de Paște 2023? Alege temperatura potrivită în funcție de cuptor

Cum se fierb ouăle de Paște 

În primul rând, ouăle de Paște care se pun la fiert trebuie să fie la temperatura camerei, de aceea este indicat să le scoateți din frigider cu două ore înainte de a le pune la fiert. 

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Așezați ouăle într-un singur strat pe fundul cratiței.

Adăugați mai multă apă astfel încât ouăle să fie acoperite de cel puțin un centimetru sau doi de apă.

Cu cât sunt mai multe ouă care se înghesuie în cratiță, cu atât mai multă apă ar trebui să aveți peste ouă. 6 ouă ar trebui să fie acoperite de cel puțin un centimetru, iar între 7 și 12 ouă, de 2 centimetri. 

Când se fierb ouăle de Paște, ai grijă ca focul să fie mic spre mediu, pentru a evita crăparea sau spargerea lor. 

Nu fierbe apa înainte de a adăuga ouăle. Chiar dacă nu pui ouăle direct din frigider, șocul termic se va resimți, iar coaja ouălor se poate fisura.

Citește și: Paștele 2023: Meniu complet pentru masa de Paște. Ce alimente pregătim în această perioadă

Metode naturale pentru vopsirea ouălor de Paște 

Pentru obținerea diferitelor culori pentru  ouăle de Paște, în cazul în care nu vrei să folosești vopsea din comerț, ai nevoie de următoarele ingrediente:

 

  • Pentru roșu/roz: Două căni de sfeclă roșie tăiată sau zmeură
  • Pentru albastru/violet: Două căni de afine, pot fi și congelate
  • Pentru galben/auriu: O linguriță de turmeric, coji de portocale, lămâie sau morcovi
  • Pentru verde: frunze de spanac
  • Penru maro/bej: cafea
  • Pentru albastru/mov: varză roșie
  • Pentru portocaliu: foi de ceapă galbenă sau paprika

 

 

 

Taguri: