Cât timp se fierb ouăle de Paște înainte de a le înroși

Autor: Denisa Irimia
Actualizat: 30 apr 2024, 12:12

Pentru a evita crăparea ouălor în timpul fierberii lor pentru Paște, iată câteva sfaturi despre timpul de fierbere și controlul focului.

Iată câteva sfaturi utile pe care trebuie să le urmezi în Joia Mare, atunci când vopsești și încondeiezi ouăle de Paște, împreună cu timpul necesar pentru fierberea lor!

Citește și: Postul Paştelui 2024. Data când are loc Lăsata Secului

Câte minute se fierb ouăle de Paște

Tradițional, vopsirea ouălor de Paște are loc în Joia Mare, cunoscută și sub denumirea de Joia celor 12 Denii sau Joia Neagră.

Indiferent dacă sunt decorate în foi de ceapă, cu frunzulițe sau flori, folosind ingrediente naturale precum sfecla roșie, turmeric sau frunze de spanac, sau vopsite cu vopsea din comerț, toate ouăle de Paște au un lucru în comun, timpul necesar de fierbere.

Indiferent de metoda aleasă pentru colorarea ouălor de Paște, durata de fierbere nu depinde de aceasta, ci de consistența dorită a gălbenușului.

Este important să știi că specialiștii în gastronomie recomandă consumarea ouălor de Paște cu gălbenuș moale în maxim 3 zile de la fierbere, în timp ce ouăle cu gălbenuș tare pot fi păstrate în frigider mai multe zile.

Următorul ghid te va ajuta să determini timpul de fierbere necesar pentru ouăle de Paște, în funcție de consistența dorită a gălbenușului.

Cum se fierb ouăle de Paște

Înainte de a le pune la fiert, ouăle de Paște ar trebui să fie la temperatura camerei. De aceea, este recomandat să le scoateți din frigider cu două ore înainte de a le fierbe.

Aranjați ouăle într-un singur strat pe fundul cratiței.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Cât de mult îl iubește Corina Caciuc pe Laurențiu Reghecampf: “Nu cred că există un bărbat care să nu fie gelos.”

Adăugați suficientă apă astfel încât ouăle să fie acoperite cu cel puțin un centimetru sau doi de apă. Cu cât sunt mai multe ouă în cratiță, cu atât mai multă apă ar trebui să aveți deasupra lor. De exemplu, 6 ouă ar trebui să fie acoperite cu cel puțin un centimetru de apă, iar între 7 și 12 ouă, cu 2 centimetri.

Metode naturale pentru vopsirea ouălor de Paște

Dacă nu dorești să folosești vopsea din comerț pentru a obține diferite culori pentru ouăle de Paște, ai nevoie de următoarele ingrediente.

Pentru roșu/roz: Două căni de sfeclă roșie tăiată sau zmeură

Pentru albastru/violet: Două căni de afine, pot fi și congelate

Pentru galben/auriu: O linguriță de turmeric, coji de portocale, lămâie sau morcovi

Pentru verde: frunze de spanac

Penru maro/bej: cafea

Pentru albastru/mov: varză roșie

Pentru portocaliu: foi de ceapă galbenă sau paprika

Citește și: Paștele 2023: Meniu complet pentru masa de Paște. Ce alimente pregătim în această perioadă

Rugăciune pentru Postul Paștelui

„Dumnezeul nostru, nădejdea tutu­­ror marginilor pământului și a celor ce sunt pe mare departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta cea Veche și Nouă, aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm și Ție ne rugăm: întărește-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârgu­ință, spre mărirea numelui Tău celui sfânt și spre iertarea păca­telor noas­tre, spre omorârea patimilor și biru­­ință asupra păcatului; ca împreună cu Tine răstignindu-ne și îngro­pân­du-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte și să petrecem cu bună­plă­cere înaintea Ta întru toate zilele vieții noastre. Că Ție se cuvine a ne milui și a ne mântui pe noi, Hris­toase, Dumnezeule, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte, și Preasfântului și bu­nului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.”