Cât timp se păstrează moțul copilului? Mulți români nu știu acest obicei

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 04 iun 2024, 15:32

Când este indicat să aibă loc tăierea moțului?

Sursa: Unsplash

Tăierea moțului este un eveniment foarte important pentru copil, dar și pentru prinții și familia acestuia, însă nu mulți români cunosc obiceiurile.

Tăierea moțului este o tradiție în cultura românească prin intermediul căreia copilul își poate influența destinul, în funcție de ceea ce alege de pe tavă. De cele mai multe ori, acest eveniment este celebrat în casa nașilor sau a părinților, alături de cele mai apropiate persoane ale copilului, însă aceste tradiții se schimbă. Iată de ce se păstrează moțul copilului până acesta împlinește 7 ani.

Cât timp se păstrează moțul copilului

Înainte, tăierea moțului avea loc la casa nașilor sau a părinților, însă de-a lungul anilor, această tradiție a suferit câteva transformări, iar acum se organizează adesea în restaurante. De altfel, este obișnuit ca moțul copilului să fie tăiat atunci când acesta împlinește un an, astfel încât să marcheze momentul plin de fericire parcursul copilului.

La tăierea moțului, copilul trebuie să aleagă de pe o tavă trei obiecte, elemente ce se crede că îi vor influența destinul și cariera pe parcursul vieții sale.

Pe această tavă, nașii pot așeza bani, un caiet, o carte, un microfon, un stetoscop sau alt obiect care să arate o posibilă carieră în medicină, chei de la mașină, aur sau alte astfel de lucruri pe care părinții sau nașii și le doresc pentru copil.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”

Citește și: Câți bani trebuie să dai la un botez în 2024?

După acest moment, copilul căruia i se taie moțul i se va tăia o șuviță de păr, ce reprezintă astfel înfrângerea tuturor fricilor pe care nou-născutul le poate avea în parcursul său. Această șuviță de păr este tăiată de către nași și trebuie păstrată până când micuțul împlinește vârsta de 7 ani, după care acesta este îngropat la rădăcina unui pom fructifer, potrivit jadflamande.ro.

Ce trebuie să facem cu șuvița de păr a copilului?

Există zone din România în care șuvița de păr a copilului este lipită cu ceară picurată de la lumânarea de la botez, alături de un bănuț de argint, care să atragă prosperitatea dar și sănătatea, norocul, belșugul. Lumânarea de botez a copilului trebuie să fie păstrată în casă și aprinsă la fiecare aniversare a copilului sau în momente în care cel mic este bolnav.  

Șuvița copilului poate fi și îngropată într-un lan de grâu, imediat după tăierea moțului, astfel încât copilul să aibă un păr bogat şi frumos. În unele zone ale României, după tăierea moțului are loc și ruperea turtei, făcut din cocă de cozonac, iar turta este ruptă în patru bucăți și sunt oferite invitaților pentru a fi consumate. În funcție de regiunea României, turta se rupe doar la fetițe, iar tăierea moțului se face doar la băieței.  

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.