Cât trebuie să muncească pensionarii pentru a ajunge să primească 6.000 de lei după recalcularea pensiilor

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 11 dec 2023, 11:54

Ce condiții trebuie să îndeplinească pensionarii pentru a primi un venit lunar de 6.000 de lei

Sursa: Pexels.com

În luna septembrie a anului 2024, pensionarii din România vor avea parte de o recalculare a pensiilor, iar valoarea acestora poate crește substanțial.

Românii sunt tot mai îngrijorați de recalcularea pensiilor ce va avea loc la începutul lunii septembrie 2024, însă există o categorie de români ce au primit o veste bună, mai exact că pensia acestora se va majora până la 6.000 de lei. Iată cine sunt norocoșii ce vor primi o mărire a pensiei după recalculare.

Ce pensionari vor primi 6.000 de lei după recalcularea din luna septembrie 2024

Românii ce trebuie să iasă la pensie, dar și vârstnicii ce primesc deja pensia sunt îngrijorați de cum le va fi modificat venitul lunar după recalcularea ce o să aibă loc la începutul lunii septembrie a anului 2024, iar pentru a găsi un răspuns cât mai bine informat, aceștia folosesc adesea platformele de socializare pentru a afla noi informații.

Pe un grup de pensii, un român a decis să își arate situația oamenilor, astfel încât să aibă o idee despre modul în care se va modifica pensia lui, iar suma pe care o va primi după recalculare

o să ajungă la peste 6.000 de lei. Administratorul grupului a explicat situația delicată pe care o avea românul, iar pentru cei 33 de ani contributivi, persoana în cauză are 6 ani și 9 luni lucrați în grupe de muncă. 

Citește și: Cine sunt românii care beneficiază de o nouă pensie în 2024? Aceștia vor primi mai mulți bani

Deoarece această persoană are și perioade lucrate în grupe de muncă, formula de calcul folosită va fi :33 de ani 3 luni, în condiții normale, adunate cu cei 6 ani și 9 luni  de grupe, ceea ce face ca anii de muncă să ajungă la 40 de ani, însă dacă ați lucrat în perioada de după pensionare, anii trebuie să fie scăzuți, în cazul de față ajungând la 39 de ani.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Punctele de stabilitate pe care le are românul sunt de 10,25, astfel pensionarul are 66,40755 puncte pe talonul de pensie, alături de punctele de stabilitate, ajungând la 76,65755.

Pensia românilor se va calcula astfel: numărul de puncte înmulțit cu VPR, ce ajunge la 81 de lei, ceea ce înseamnă că românul din exemplu va ajunge să primească 6.203 lei, iar după impozitul de 10%, acesta o să primească 5.800 lei. 

Cum sunt calculate punctele de stabilitate

Punctele de stabilitate reprezintă un bonus ce este oferit românilor ce au muncit peste 25 de ani, iar pentru persoanele ce au lucrat între 25 și 30 de ani, aceștia vor obține 0,5 puncte, ce vor fi adăugate la pensie după recalcularea acestora de la data de

1 septembrie 2024. Românii ce au muncit între 30 și 35 de ani vor primi 0,75 de puncte, în timp ce românii ce au lucrat peste 35 de ani vor primi un punct pentru fiecare an lucrat.

„Art. 88- (1) Persoanele care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în grupele I şi a II-a de muncă,potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, cele care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în condiţii deosebite sau condiţii speciale,  beneficiază de un număr suplimentar de puncte, după cum urmează:

Citește și: Când se face plata pensiilor în decembrie 2023: Data la care vor intra banii pe cardurile pensionarilor

a) 0,25 puncte pentru fiecare lună în care au desfășurat activități în locuri încadrate în grupa a II-a de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau în locuri de muncă încadrate în condiţii deosebite, potrivit legii;

b) 0,50 puncte pentru fiecare lună în care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în grupa I de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau în locuri de muncă încadrate în condiţii speciale”, relatează newsweek.ro