Cât trebuie să scoți din buzunar pentru un bilet la teatru sau operă

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 06 sep 2023, 03:15

Începând cu luna aprilie 2022, Consilierii Generali din Capitală au votat noile tarife pentru biletele spectacolelor de teatru

Sursa: https://pixabay.com/

Cât costă un bilet la teatru sau la operă?

Din păcate tot mai puține persoane sunt atrase de evenimentele culturale, dar cât costă un bilet la o piesă de teatru sau la operă, pentru o singură persoană?

Cât costă un bilet la un eveniment cultural

Începând cu luna aprilie 2022, Consilierii Generali din Capitală au votat noile tarife pentru biletele spectacolelor de teatru. Astfel că, persoanele care doresc să meargă la teatru sau operă sunt nevoite să scoată mai mult din buzunar.

Un bilet de teatru pentru stagiunea 2022-2023, la teatrul „C.I Nottara” variază între 30 și 70 de lei pentru sala Horia Lovinescu, iar pentru sala George Constantin între 29 de lei și 47,5 de lei. Pentru premierele sau pentru primele 15 spectacole, a oricărei producții noi, publicul plătește 70,2 lei pentru un bilet.

Citește și: Vești bune pentru tineri! Se dau vouchere culturale de 200 de euro. Iată cum pot fi folosite și cum se intră în posesia lor

Biletele speciale pentru evenimentele punctuale și de tip Fest, pe Bulevard, costă aproximativ 9 lei.

Teatrul de Revistă “Constantin Tănase” deține următoarele tarife, în funcție de categorie: între 25 și 35 de lei, iar pentru evenimentele speciale tarifele variază între 50 și 100 de lei.

Totodată, sala Savoy, care are la activ 394 de locuri, poate fi închiriată, pentru diverse evenimente, pentru un preț care oscilează între 1.000 și 10.000 de lei.

De asemenea, biletele la Opera Națională Română variază între 40 de lei și 120 de lei de persoană, în funcție de spectacol.

Doar 78% dintre romani au fost la teatru sau operă

Din păcate românii nu sunt dispuși să investească în cultură, deși media europeană este de cinci ori mai mare, ținând cont că un român cheltuie în medie doar 27 de euro, iar o mare parte din acești bani se duc pentru plata serviciilor TV.

Din cauza pandemiei de Covid-19, barometrul cultural a fost greu de realizat, datorită efectelor generate la nivel social și economic.

Impactul generat de distanțarea socială a fost resimțit de sectoarele culturale și creative ca o undă de șoc care a afectat profund producția, distribuția și consumul cultural în anul 2020 și probabil va continua și în anii următori. 

Citește și: Cine sunt actorii români din serialul Wednesday, de pe Netflix. George Burcea face parte din distribuție. Vezi ce rol interpretează

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Însă, potrivit barometrului realizat de Ministerul Culturii pentru anul 2019, reiese că doar 78% dintre români au participat la evenimentele culturale.

Astfel că, singurul indicator cultural, actualizat în prezent, arată că a crescut numărul românilor care merg la cinematografe și a scăzut numărul persoanelor care merg la teatru și operă.

Tot mai puține persoane sunt atrase de evenimentele culturale.
[Sursa: https://pixabay.com/]

Studiul Barometrului Cultural 2019 se bazează pe un sondaj de opinie realizat în perioada 08.07.2019-29.08.2019 pe un eșantion național de 1236 de persoane cu vârsta de peste 18 ani. Marja teoretică de eroare a fost de+/- 2,8% la un nivel de încredere de 95%.

Românii care au fost întrebați ce tip de teatru prefer au răspuns astfel:

- Comedie 58%

- Stand-up comedy 20%

- Dramă 11%

- Teatru de stradă 7%

- Teatru pentru copii 5%.

Potrivit Barometrului Cultural 2019, practica vizitării obiectivelor turistice/culturale nu este o parte răspândită la nivel național, majoritatea respondenților susținând că nu au vizitat nici un obiectiv turistic, cu excepția așezămintelor și monumentelor de cult, care au fost vizitate de 56% dintre respondenți, atât în România cât și în afară.

Obiectivele turistice/culturale au fost vizitate mai degrabă planificat decât neplanificat, mai ales în cazul așezămintelor și monumentelor de cult.

Sursă: culturadata.ro

 

Taguri: