Cât trebuie să stai în carantină daca ai COVID-19 și ești vaccinat. S-a modificat perioada de izolare pentru pacienții vaccinați și cei nevaccinați

Autor: Bianca Hriscu

S-a scurtat perioada de carantină atât pentru vaccinați, cât și pentru nevaccinați 

Sursa: unsplash

În ultimele zile, CNSU a modificat perioadele de carantină și izolare atât pentru cei vaccinați anti-Covid-19, cât și pentru cei nevaccinați. Cât trebuie să stai în carantină în funcție de fiecare situație în parte?

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a aprobat mai multe modificări referitoare la scurtarea perioadei de carantină sau izolare pentru vaccinați și nevaccinați. Acest lucru înseamnă că românii vor fi obligați să stea mai puțin acasă în cazul în care s-au infectat cu noul coronavirus.

Cât trebuie să stai în carantină daca ai COVID-19? Perioada diferă pentru pacienții vaccinați și nevaccinați

Autoritățile au menționat în repetate rânduri că se caută soluții pentru ca restricțiile să fie relaxate, lucru care deja se întâmplă în alte state ale lumii.

În acest context, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a decis scurtarea perioadei de carantină și izolare atât pentru persoanele vaccinate împotriva noului coronavirus, cât și pentru nevaccinați. 

Ordinul ministrului Sănătății prin care s-a decis scurtarea perioadei de izolare și carantină a fost publicat în Monitorul Oficial, ceea ce înseamnă că noile prevederi pot fi deja aplicate.

Pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva coronavirusului și se infectează cu COVID-19, perioada de izolare a fost redusă la 5 zile, indiferent dacă prezintă sau nu simptome de boală.

Aceeași regulă se aplică și în cazul persoanelor trecute prin boală în ultimele 90 de zile. 

În cazul pacienților nevaccinați sau trecuți prin boala de mai mult de 90 de zile, perioada de izolare a fost redusă de la 10 la 7 zile.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Bilanț coronavirus vineri, 4 februarie 2022. Peste 30,000 de cazuri noi în ultimele 24 de ore

În ce situație pacienții cu COVID-19 trebuie să meargă la centrele de evaluare?

În perioada de izolare, pacienții infectați cu COVID-19 vor fi evaluați clinic de medicul de familie, acesta urmând să stabilească ce tratament se impune. Ministrul Sănătății a menționat că există câteva situații în care pacienții pot ajunge să fie examinați imagistic și biologic de medicii specialiști din centrele de evaluare.

Mai exact, pacienții depistați pozitiv cu coronavirus, indiferent dacă sunt sau nu vaccinați, trebuie să meargă la centrele de evaluare în cazul în care apar următoarele simptome:

 

 

  • febră înaltă persistentă mai mult de 5 zile sau care reapare după o perioadă de afebrilitate;
  • tuse seacă intensă sau care se accentuează;
  • SaO_2 < 94% la pacientul fără afectări respiratorii anterioare COVID-19;
  • dispnee nou-apărută sau accentuarea unei dispnee preexistente;
  • dureri toracice la inspirul profund;
  • astenie marcată;
  • mialgii intense.

Ulterior, la centrul de evaluare, pacientul va fi consultat pentru a observa cu atenție starea acestuia de sănătate, vor fi identificați factorii de risc, vor fi luate în calcul antecedentele medicale și vor fi intereptate rezultatele de laborator și cele imagistice, iar apoi va fi decisă schema de tratament și, după caz, se va lua decizia ca pacienții să fie trimiși la spital în cazul în care situația o impune.

Citeste si: Se închid sau nu școlile din România săptămâna viitoare? Anunțul făcut de Sorin Cîmpeanu

 

Taguri: