Cât va costa un kilogram de carne de miel anul acesta. Nu toți românii își vor permite să cumpere în preajma Paştelui

Autor: Diana Tilă
Actualizat: 08 dec 2023, 01:20

Românii vor să păstreze tradiția și să mănânce miel de Paşte. Însă, anul acesta ar putea lipsi de pe masă tradiționala carne de miel. 

Se anunță vremuri grele în România de Paște! Un crescător de ovine din România a vorbit despre problemele cu care se confruntă fermierii, dar și despre măsurile ce ar putea fi luate de marile magazine.

Citește și: Zile cu dezlegare la pește în Postul Paștelui 2023: În ce zile se mănâncă pește?

Cât va costa un kilogram de carne de miel anul acesta. Nu toți românii își permit să cumpere în preajma Paștelui

Ei bine, prețurile au crescut semnificativ față de anul trecut, astfel, românii se vor vedea nevoiți să plătească cel puțin 30% mai mult pe carnea de miel pe care o vor așeza pe masa de Paște.

În 2022, prețul la poarta fermei pentru mieii sacrificați era de 30-35 de lei pentru un kilogram, însă anul acesta ne putem aștepta, din păcate, la tarife de 40-45 de lei/kilogram.

Citește și: Vacanța de Paște 2023: Câte zile libere vor avea elevii în vacanța de primăvară? Anunț important făcut de Ministerul Educației

Alexandru Paşaniuc este un crescător de ovine din comuna Ţibăneşti, județul Iași. El a dezvăluit care sunt cauzele acestor creșteri de prețuri, dar și faptul că există riscul ca marile magazine din România să se orienteze către carnea de import, din cauza prețurilor mari practicate de producătorii români.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

„În primul rând, am putea să începem cu scumpirea combustibilului de anul trecut.

Pentru că, dacă motorina a fost mai scumpă în vară, când am avut recoltatul fânului, și cerealele au avut prețuri ridicate în toamnă, asta a dus la scumpirea prețului cărnii de miel.

Nu aș putea să vă spun (prețul din supermarket – n.red.). Ei decid ce procent vor pune adaos și dacă vor mai lua miei din România sau nu. Tindem să cumpărăm totul din altă parte pentru că este mai ieftin, dar nu știu ce calitate o să se găsească în altă parte ”, a declarat Alexandru Paşaniuc pentru Antena 3.

Ce soluţii au crescătorii de animale din România?

De asemenea, fermierul Alexandru Paşaniuc a mai spus că soluția pentru cei care nu cresc prețurile este ori să închidă afacerea, ori să meargă spre industrializare și să pună produse chimice care să ajute la creşterea rapidă a mieilor.

Citește și: Când pică Paștele în 2024? Data la care creștinii ortodocși sărbătoresc Învierea Domnului în anul 2024

„Încă mai sunt crescători (români – n.red.) care dau hrană naturală animalelor. Suntem puțini și, efectiv, dacă nu umfli puțin prețurile ca să acoperim cheltuielile, să ajungi la 0, ori te lași, ori te duci spre industrializare, atunci când pui un produs chimic în hrană și potențiatori de creștere, astfel încât mielul să crească mult mai repede într-o perioada scurtă.

Ceea ce eu nu vreau să fac, mai bine mă las.

Suntem susținuți doar la nivel de subvenție pentru ameliorarea rasei. Dar altceva nu avem. Noi putem să dovedim că dăm animalelor doar produs natural și nu intervenim cu alt adaos în alimentația animalelor pentru a avea o creștere mult mai intensivă”, a mai precizat Alexandru Paşaniuc.