Cât va costa un litru de ulei în scurt timp. Scumpirile nu se opresc aici

Author: Andreea Buinoschi
Actualizat: 12 apr 2023, 07:10

Cât va costa un litru de ulei în scurt timp. Scumpirile nu se opresc

Sursa: Istock

Scumpirile nu se opresc aici, iar, din toamna aceasta, românii vor resimți și mai mult acest lucru, iar o nouă creștere de preț se va înregistra pentru un litru de ulei. În prezent, acesta a ajuns să coste de două ori mai mult față de acum câteva luni.

Scumpirile nu se opresc aici și, începând cu această toamnă, românii vor începe să scoată din buzunar și mai mulți bani pentru alimentele de bază, iar un litru de ulei va ajunge să coste mai mult decât o face deja.

Cât va costa un litru de ulei peste câteva luni

Înainte ca războiul din Ucraina să înceapă, un litru de ulei costa aproximativ șase lei.

Acum, prețul acestuia depășește 12 lei pe rafturile celor mai multe magazine. Însă, din păcate, lucrurile nu se opresc aici.

Conform specialiștilor, deși, anul acesta, producția de floarea soarelui va fi una extrem de mare, prețurile vor fi și ele destul de mari. Din cauza faptului că prețul motorinei, al gazelor și al tratamentelor pentru floarea soarelui a crescut, acest lucru se va face resimțit și în ceea ce privește prețul pentru un litru de el.

Potrivit estimărilor, o tonă de semințe de floarea soarelui se va vinde cu 700 de dolari, față de aproximativ 340 cât era în aceeași perioadă a anului trecut.

România este prima țară din Uniunea Europeană în ceea ce privește producția de floarea soarelui, însă acest lucru nu câștigă teren în fața scumpirilor cauzate de război.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

„România nu are potențial, pentru că, dacă ea produce floarea-soarelui în cantitate enormă și suntem pe primul loc în Europa, nu înseamnă că noi mâncăm semințe de floarea-soarelui. Noi trebuie să prelucrăm. Or, nu prelucrăm”, a spus Mircea Coșea pentru bugetul.ro, conform spynews.ro.

Citeste si: Scumpirile în rândul alimentelor continuă. Prețul unei pâini este în continuă creștere

Medicamentele s-au scumpit și ele, spre disperarea românilor

Valul de scumpiri îi afectează și pe cei care trebuie să ia pastile din cauza stării de sănătate. Mai exact, medicamentele eliberate fără prescripție s-au scumpit în unele cazuri și cu 25%.

„Majoritatea substanțelor care intră în compoziția medicamentelor sunt în proporție de peste 90% sintetizate în China și în India.

Au crescut pe de-o parte costul materiilor prime, pe de altă parte, a sporit transportul, cheltuielile legate de transport și, atunci, oricâtă străduință ar fi din partea producătorilor din România și alte țări nu vor putea merge la nesfârșit cu prețurile ridicate în care să nu intre toate aceste transformări care survin”, a spus Dumitru Lupuleasa, președintele Colegiului Farmaciștilor din România, conform euronews.ro.

Citeste si: Ministerul Finanțelor anunță creșterea accizelor pentru țigarete, alcool și băuturi alcoolice. Ce alte măsuri mai cuprinde proiectul de modificare a Codului Fiscal

„În încercarea de a compensa această situație paradoxală, producătorii au scumpit, într-adevăr, prețul la medicamentele fără prescripție, cele la care există, ca și la alte produse, legea cererii și ofertei, iar aceste scumpiri sunt la 15, 20, 25%”, a spus și Dragoș Damian, fostul președintele al Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR).