Scumpirile nu se opresc aici și, începând cu această toamnă, românii vor începe să scoată din buzunar și mai mulți bani pentru alimentele de bază, iar un litru de ulei va ajunge să coste mai mult decât o face deja.
Cât va costa un litru de ulei peste câteva luni
Înainte ca războiul din Ucraina să înceapă, un litru de ulei costa aproximativ șase lei.
Conform specialiștilor, deși, anul acesta, producția de floarea soarelui va fi una extrem de mare, prețurile vor fi și ele destul de mari. Din cauza faptului că prețul motorinei, al gazelor și al tratamentelor pentru floarea soarelui a crescut, acest lucru se va face resimțit și în ceea ce privește prețul pentru un litru de el.
Potrivit estimărilor, o tonă de semințe de floarea soarelui se va vinde cu 700 de dolari, față de aproximativ 340 cât era în aceeași perioadă a anului trecut.
România este prima țară din Uniunea Europeană în ceea ce privește producția de floarea soarelui, însă acest lucru nu câștigă teren în fața scumpirilor cauzate de război.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
„România nu are potențial, pentru că, dacă ea produce floarea-soarelui în cantitate enormă și suntem pe primul loc în Europa, nu înseamnă că noi mâncăm semințe de floarea-soarelui. Noi trebuie să prelucrăm. Or, nu prelucrăm”, a spus Mircea Coșea pentru bugetul.ro, conform spynews.ro.
Citeste si: Scumpirile în rândul alimentelor continuă. Prețul unei pâini este în continuă creștere
Medicamentele s-au scumpit și ele, spre disperarea românilor
Valul de scumpiri îi afectează și pe cei care trebuie să ia pastile din cauza stării de sănătate. Mai exact, medicamentele eliberate fără prescripție s-au scumpit în unele cazuri și cu 25%.
„Majoritatea substanțelor care intră în compoziția medicamentelor sunt în proporție de peste 90% sintetizate în China și în India.
„În încercarea de a compensa această situație paradoxală, producătorii au scumpit, într-adevăr, prețul la medicamentele fără prescripție, cele la care există, ca și la alte produse, legea cererii și ofertei, iar aceste scumpiri sunt la 15, 20, 25%”, a spus și Dragoș Damian, fostul președintele al Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR).