Cât vom plăti în această iarnă pe facturile la energie: „Să avem cel puțin această iarnă și iarna viitoare cât mai liniștite”

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 08 oct 2023, 12:45

Cât vom plăti în această iarnă pe facturile la energie: „Să avem cel puțin această iarnă și iarna viitoare cât mai liniștite”

Sursa: PixaBay

Faptul că sezonul rece se apropie îi sperie pe românii îngrijorați de cât vor avea de plată la facturile pentru energie. Ei bine, veștile nu sunt rele, spun specialiștii.

Veștile se anunță bune în ceea ce privește plata la facturile de energie electrică pe această iarnă. Astfel, tarifele pentru energie electrică și gaze naturale vor fi plafonate până la finalul lunii martie 2025.

Facturi mai mici în această iarnă

Vom plăti facturi mai mici, potrivit ANRE, însă măsura plafonării prețurilor se aplică pentru stabilizarea tarifelor pentru utilizatorii casnici și non-casnici. 

Citește și: O anumită categorie de angajați va primi 1.500 de lei de la stat. Cine va beneficia de acest ajutor

Până în 2025, o plasă de siguranță, aș putea spune, care poate avea, deși nu ne dorim să mai facem modificări, nici nu sunt anunțate în următoarele luni astfel de modificări. Monitorizăm permanent situația din toate punctele de vedere, tocmai pentru a vedea dacă este necesară o intervenție.

În clipa de față cred că predictibilitatea este cea mai important. Astfel, toate companiile, populația la fel, să aibă în mod real o protecție și să avem cel puțin această iarnă și iarna viitoare cât mai liniștite ”, a transmis Valeriu Steriu, reprezentantul ANRE, potrivit Cancan.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Cât vom plăti pentru un kilowat în 2024

În 2024, potrivit ANRE, românii vor plăti pentru un kilowat 68 de bani, pentru un consum de cel mult 100 de kilowati lunar. Pentru utilizatorii casnici care depășesc acest prag, dar se încadrează într-un consum lunar de 255 de kilowati, aceștia vor plăti 80 de bani/kilowat. Pentru un index care depășește 300 de kilowati, consumatorii vor plăti ceva mai mult, respectiv 1,3 lei/kilowat. 

În cazul gazelor, preţul pentru un kilowat/oră va fi aproximativ 31 de bani.

Citește și: Ce se întâmplă cu pensiile românilor în anul 2024? Anunțul oficial făcut de Marcel Ciolacu

„Avem astăzi înmagazinați 3.065.000.000 de metri cubi, corespunzător unui procent de 96,23%. Indiferent ce se va întâmpla, noi iarna o vom trece, chiar dacă iarna va fi foarte geroasă, avem stocurile asigurate ”,

a declarat Ion Sterian, președintele Transgaz.