Cât vor costa parcările începând cu 1 ianuarie 2023! Adio tarife diferențiate pe zone

Author: Lavinia Medrea

Adio tarife diferențiate pe zone

Sursa: PixaBay

Începând cu 1 ianuarie 2023, tarifele pentru parcările din Capitală se schimbă. Așadar, va exista un tarif unic pentru fiecare zonă, iar riveranii, de asemenea, vor avea abonamente mai ieftine.

Începând cu 1 ianuarie 2023, cetățenii vor plăti tariful unic de 5 lei/oră, 25 de lei/zi sau 500 de lei/an, indiferent de zona în care parchează. Taxa trebuie plătită în 15 minute de la momentul parcării, în caz contrar șoferul va primi o amendă de 200 de lei. De asemenea, riveranii vor putea plăti 50 de lei pentru a-și lăsa mașinile oriunde, aproape de casă. 

Cât vor costa parcările de la 1 ianuarie 2023

Cât vor costa parcările de la 1 ianuarie 2023
[Sursa: PixaBay]

În intervalul orar 08:00- 20:00, bucureștenii vor achita un tarif unic de 5 lei/oră pentru utilizarea parcărilor de pe domeniile publice sau private din oraș.

Citește și: Cât va costa parcarea în Mamaia în 2023. Consiliul Local Constanța a adoptat noi modificări privind Regulamentul parcărilor

În ședința de joi a Consiliului General al Capitalei, o hotărâre privind tariful unic al parcărilor a fost aprobată cu 47 de voturi „pentru” și o abținere.

„Am ajuns la un tarif accesibil pentru populaţie în zona centrală şi în zona de nord a Capitalei, un tarif predictibil de 5 lei/oră, de 30 de lei pe zi. Şi, cel mai important, cred că am rezolvat problema care a fost ridicată foarte mult în spaţiul public, ce facem cu acei riverani care nu au apucat să ia un loc de parcare de la Primăriile de sector. Pentru ei am gândit un tarif accesibil de 50 de lei pe lună, care să însumeze 500 de lei/an, cu discount, să fie asemănător cu tariful pe care l-am votat, noi, Consiliul General, pentru riveranii cu locurile de parcare primite de la sector”, a declarat viceprimarul Stelian Bujduveanu, citat de  Agerpres.

Hotărârea oferă șoferilor și 15 minute răgaz, ca în cazul în care expiră o oră de parcare, să poată fi achitată încă una, dacă persoana dorește să mai stea pe acel loc de parcare fără să fie amendată. 

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire

Citește și: Schimbarea tarifelor pentru parcare în Capitală, amânată cu o zi. Anunțul oficial făcut de Nicușor Dan. Ce amenzi riscă șoferii care nu plătesc parcarea

„Ne îndreptăm către un serviciu de parcări digitale. Vor veni maşinile care vor scana automat numerele, vom avea un serviciu, în sfârşit, modern. Cel puţin 300 de parcometre vor fi amplasate în zona centrală. Acest tarif şi acest regulament se aplică exclusiv în zona centrală, unde ne-am propus împreună cu administraţia publică, cu Compania de Parking, cu Administraţia Străzilor, să marcăm absolut toată zona centrală a Municipiului Bucureşti, pentru a nu mai exista acele sincope unde vedem astăzi că maşinile preferă să se urce pe trotuare şi nu în parcările publice”, a mai explicat Stelian Bujduveanu.

Tarifele de parcare se pot achita prin tichete preplătite, tichete orare eliberate de operatorul parcării sau prin sistem de autotaxare (parcometru), SMS, online, utilizând platformele/aplicaţiile electronice specifice. Obligația de plată nu există în zilele de sărbători legale și în zilele nelucrătoare.

Șoferii care nu plătesc taxa de parcare vor fi amendați 

Persoanele care refuză să achite parcarea vor avea de plătit o penalitate de 200 de lei/autovehicul/24 de ore.

Operatorul serviciului public poate să utilizeze dispozitive de blocare a roților sau de obturare a vederii prin parbrize până la plata amenzii de 200 de lei. Acestea vor fi îndepărtate în cel mai scurt timp de la achitarea penalității.