În plus, în Romănia există mai multe criterii care contribuie la majorarea prețurilor energiei electrice, precum: alinierea tuturor producătorilor la prețul celui mai scump generator de electricitate, lipsa de investiții în centrale mari și impredictibilitatea surselor alternative de curent.
De asemenea, creșterea costurilor de gaze naturale este o urmare a dezechilibrului dintre cerere și ofertă din două posibile cauze, mai exact redresarea economică post-pandemică și redresarea economică post-pandemică.
În paralel cu situația gazelor naturale, prețurile la energie electrice au început să se majoreze odată cu reluarea activităților economice după perioada de pandemie deoarece există o cerere mult mai mare, atât în România, cât și în toată Europa.
Citeste si: Românii tot mai afectați de valul de scumpiri. Previziunile specialiștilor în economie sunt sumbre
Virgil Popescu: Românii nu vor plăti mai mult pentru energie decât au plătit în decembrie 2020
Cu toate că există explicații și cauze clare despre creșterea prețurilor gazelor și energiei electrice, Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat pe 1 noimebrie că a fost adoptată legea care prevede compensarea facturilor la energie electrică și la gaze pentru iarna 2021-2022.
Legea se va aplica pe o perioadă de cinci luni, iar guvernul susține că aceste reduceri vor apărea direct în facturile a circa 6 milioane de romani, fără ca aceștia să facă vreun demers.
„Mecanismul va fi unul foarte simplu. Oamenii nu trebuie să facă absolut nimic, doar trebuie să urmărească să se încadreze în tranşele de consum. Pentru energia electrică vorbim despre un consum mediu lunar între 30 şi 200 de kilowaţi”, a explicat Virgil Popescu, ministrul Energiei.
Astfel, p rețurile vor fi plafonate la cel mult 1 leu/kWh pentru energia electrică și la cel mult 0,37 lei/kWh pentru gaze naturale.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Citește și: Pensionarele vor primi 375 de lei, pe lângă pensie, în luna decembrie. Cine beneficiază de această sumă?
De asemenea, conform ministrului, vor beneficia de legea privind plafonarea prețurilor și compensarea facturilor, consumatorii casnici cât și companiile, profesiile liberale, spitalele, unitățile de învățământ sau ONG-urile.
Citeste si: Ce prețuri vor plăti românii la gaze în 2022. Pronosticul specialiștilor este surprinzător
În ce condiții se aplică compensarea facturilor?
În cazul energiei electrice, noile prevederi vor fi aplicate doar dacă românii se vor încadra într-o limită de consum de 30-200 kilowați pe lună sau 150-1000, pe toată perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022.
Despre reducerea aplicată pentru facturile la gaze, Virgil Popescu a explicat că în urma calculelor și estimărilor referitoare la anul trecut, prețul de referință va fi de 150 de lei.
„150 de lei preţul de referinţă al gazului. Este cel mai mic preţ. Vom compensa 25% din valoarea gazului”, a mai declarat ministrul.