Alimentarea cu combustibil este o operațiune esențială pentru orice șofer, dar există detalii importante care pot face diferența între a economisi timp, bani și a proteja componentele mașinii. Iată câteva sfaturi utile despre câtă benzină sau motorină este bine să ai în rezervor și momentul optim pentru a realimenta:
De ce este important să faci plinul mașinii
Chiar dacă prețurile carburanților pot fi ridicate, este recomandat să faci plinul rezervorului cel puțin o dată la două-trei luni.
Atunci când faci plinul, ai grijă să nu depășești limita maximă a rezervorului. Scurgerile de combustibil pot fi periculoase și ineficiente. Utilizează siguranța pistolului de alimentare pentru a opri alimentarea automat atunci când rezervorul este plin.
Citește și: Cât costă litrul de benzină și motorină în Bulgaria. De ce aleg românii să alimenteze în țara vecină
Nu circula cu rezervorul aproape gol
Martorul de bord care indică nivelul scăzut al combustibilului se aprinde de obicei atunci când în rezervor mai sunt aproximativ 8-10 litri. Este esențial să realimentezi cât mai repede pentru a evita deteriorarea pompei de carburant sau înfundarea injectoarelor.
De ce este riscant să mergi cu rezervorul gol? Ei bine, pompa de combustibil se poate supraîncălzi și arde, iar particulele de reziduuri din combustibil pot fi atrase în sistem, provocând blocaje.
De asemenea, la mașinile diesel, aerul care intră în sistem poate crea probleme de funcționare.Pentru a preveni aceste situații, îți recomandăm să alimentezi când nivelul de combustibil scade sub un sfert din capacitatea rezervorului.
Când este cel mai bine să alimentezi
Temperatura exterioară joacă un rol important în eficiența combustibilului. Cel mai bun moment pentru a alimenta este dimineața devreme sau seara târziu.
Motive pentru a alimenta mașina dimineața:
– Temperatura mai scăzută previne dilatarea combustibilului.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
– Diminuezi pierderile cauzate de evaporare.
Evită alimentarea la orele prânzului, când temperaturile sunt ridicate, deoarece combustibilul se poate dilata și pierde din proprietăți. De asemenea, nu umple rezervorul peste limită pentru a permite dilatarea combustibilului.
Citește și: Industria Auto în 2025: De la Producție la Piața Mașinilor Electrice și Autonome
Ce se întâmplă dacă rămâi fără combustibil
Dacă ai ignorat avertismentul martorului de bord, iată ce probleme pot apărea:
Oprirea motorului – Mașina poate începe să dea rateuri și să vibreze, până când motorul se oprește complet.
Servodirecția și frânele devin rigide – Lipsa combustibilului afectează aceste sisteme, reducând controlul asupra mașinii.
Probleme cu pompa de combustibil – Pompa se poate arde în cazul motoarelor pe benzină sau poate intra aer în sistem la cele diesel.
Reziduuri în sistem – Combustibilul insuficient face ca pompa să tragă impurități care pot înfunda injectoarele.
Câți kilometri poți parcurge „pe roșu” și cât combustibil este bine să ai în rezervor?
Atunci când martorul de combustibil se aprinde, majoritatea mașinilor mai pot parcurge între 30 și 50 de kilometri, în funcție de condițiile de drum și consumul vehiculului. Totuși, este recomandat să nu forțezi situația și să ajungi cât mai repede la o stație de alimentare.
Ideal ar fi ca rezervorul să fie întotdeauna între jumătate și plin. Alimentând regulat, reduci riscul de a rămâne fără combustibil și protejezi componentele mașinii. Dacă obișnuiești să alimentezi doar de 50-100 de lei, ia în considerare să faci un plin o dată la câteva luni.
Alimentarea inteligentă îți poate prelungi durata de viață a mașinii și reduce costurile de întreținere. Asigură-te că rezervorul nu este niciodată aproape gol, evită alimentarea în condiții de temperaturi ridicate și adoptă un stil de condus economic. Astfel, vei circula în siguranță și vei evita reparațiile costisitoare.