Deşi poate suna ciudat, aproape o jumătate din populaţia globului pământesc, cu o vârstă mai mare de 40 de ani, suferă de cataractă. Anual, milioane de oameni sunt supuşi operaţiei pentru înlăturarea acesteia şi capătă posibilitatea de a se bucura din nou de culorile vieţii.
Cataracta este cunoscută în popor precum “albeaţă pe ochi”. Cataracta este o boală care atacă ochiul şi se manifestă prin opacifierea cristalinului sau a capsulei lui.
În mod normal, cataracta apare o dată cu înaintarea în vârstă (de unde şi numele de cataractă "senilă"), din cauza "îmbătrânirii" fibrelor cristaliniene. Datorită unor procese metabolice complexe, aceste fibre îşi pierd progresiv transparenţa, ducând, în timp, la obstrucţia parţială sau totală a vederii.
Cataracta este o boală care evoluează bilateral, deşi nu este obligatoriu ca ambii ochii să fie în acelaşi stadiu evolutiv (la un ochi poate fi mai avansată decât la altul).
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Aproximativ 50% dintre persoanele trecute de 60- 65 de ani prezintă opacifieri ale cristalinului (cataractă) mai mult
sau mai puţin severe- fapt care a făcut ca această afecţiune să fie considerată mult timp specifică vârstei a treia. Din păcate, ea afectează şi persoanele tinere.Semne: Obiectele din jur nu se văd clar, au contururi şterse, îndeosebi la lumina orbitoare. Imaginea începe să se dubleze. Frecvent apare fotofobia. Un ochi poate să vadă mai bine decât altul. Pupila, care de obicei este neagră, deveni albă sau poate căpăta o nuanţă gălbuie.
Aceste fenomene vă obligă să schimbaţi mai frecvent ochelarii cu alţii mai puternici. Desigur că vederea din ce în ce mai neclară nu înseamnă neapărat că ai cataractă.Când ai astfel de simptome, adresează-te neapărat medicului! Doar el poate stabili dacă suferi de cataractă şi te poate îndruma către tratamentul corect. Tot el îţi va spune şi ce formă de cataractă este şi, mai ales, dacă trebuie să te operezi sau nu.