Cataracta sau boala ochilor la bătrânețe - cum poate fi remediată și cât de importantă este operația

Author: O.P.

Apare odată cu vârsta și afectează ochii până la pierderea completă a vederii - cataracta este una dintre afecțiunile cunoscute în rândul persoanelor de vârsta a treia. Speriați de problemele oculare sau crezând că este firesc ce se întâmplă, pe fondul îmbătrânirii, mulți dintre pacienți nu programează prea curând un consult oftalmologic. Operația este însă singurul tratament.

Ce este cataracta

Concret, cataracta afectează cristalinul, acesta devenind opac. Chiar dacă apare de cele mai multe ori la persoane de peste 65 de ani, cataracta poate să apară și congenital - cristalin opacifiat din naștere sau ca urmare a unui traumatism sau radiații, ca urmare a unei complicații oculare sau post intervenție oculară.

Primele simptome ale cataractei

Trebuie spus că această afecțiune progresează, dar nu doare. Apare de obicei la un ochi și se manifestă prin vedere încețoșată, disconfort la lumina puternică. Cristalinul opacifiat își schimbă structura și deși pacientul consideră că la un moment dat vede mai bine la citit, aceasta este doar o etapă care nu durează mult.

Factori precum expunerea la soare fără ochelari de protecție, consumul de alcool sau bolile cronice precum diabetul pot agrava situația.

Singurul tratament, operația

Cataracta nu are leac. Altfel spus, odată apărută ea va evolua și va duce la pierderea progresivă și completă a vederii. Singura cale este o operatie de cataracta ce implică înlăturarea cristalinului afectat și înlocuirea acestuia cu unul artificial.

Amânarea intervenției nu va face altceva decât să chinuie pacientul și să complice situația, întrucât evoluția ireversibilă a acestei afecțiuni oculare va impune o operație mai complicată poate, cu riscuri mai mari și recuperare mai anevoioasă. Așadar, cu cât mai repede se intervine, cu atât mai bine.

Operația de acest gen poate fi efectuată de echipa medicală Medoptic, clinica din Suceava. Aparatura performantă și medicii specialiști redau vederea pacienților diagnosticați cu cataractă. Este una dintre operațiile ce se desfășoară în timp scurt, în medie 15 minute. Post operator pacientul se poate întoarce la viața sa normală în cel mai scurt timp.

Investigațiile necesare înainte de operație pot fi efectuate în cadrul aceleiași clinici. În baza biletului de trimitere de la medicul de familie, la medicii care au contract cu CAS, investigațiile pot fi gratuite.

Operația de cataractă redă vederea complet. Sunt șanse destul de mari ca netratată, cataracta să afecteze și celălalt ochi și să fie necesară intervenție dublă. De preferat însă să prevenim astfel de cazuri, așadar indicația necesară este de a programa cât mai curând un consult de specialitate. Pacienții în vârstă sunt adesea descurajați de etate și preferă să amâne sau să nu își dorească intervenția. Dar bucuria de a vedea clar pe cei dragi nu este un moft, ci o necesitate. Încurajați-i astfel ca indiferent de vârstă, sănătatea ochilor să fie o prioritate.

DISCLAIMER: Informații sunt oferite de personal avizat. Pentru că fiecare caz este particular, e nevoie de un consult de specialitate pentru a stabili conduita terapeutică. Evitați automedicația!

 

Taguri: