Câte calorii au principalele fructe: portocalele, merele, lămâile sau bananele

Author: Raluca Ionita
Actualizat: 21 iul 2022, 01:50

V-ați gândit până acum câte calorii au fructele pe care le consumați? Portocalele, merele sau bananele sunt vedetele sezonului de iarnă și chiar dacă sunt pline de vitamine, trebuie să știți că și acestea pot îngrășa.

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că fructele trebuie consumate zilnic, datorită multiplelor beneficii pe care le aduc organismului. Totuși, oricât ar fi de sănătoase, și acestea au calorii.

Fructele îngrașă: mit sau adevăr?

Specialiștii recomandă consumul zilnic de fructe și de legume. În acest fel, organismul beneficiază de vitaminele și de mineralele de care are atât de multă nevoie, dar și de fibre și de antioxidanți.

Acestea ajută la îmbunătățirea stării de sănătate, mențin o greutate ideală, sprijină digestia și de asemenea, reduc riscul apariției diverselor boli, cum ar fi cele de inimă, cancer sau diabet.

Totuși, aveți grijă la cantități, pentru că da, și fructele îngrașă! Nu contestă nimeni faptul că sunt sănătoase, dar unele dintre ele au destul de multe calorii.

Dacă vreți să aveți un aport ideal de fibre, ideal ar fi să consumați lămâi, pere, pepene, grepfruit, căpşuni, vişine şi cireşe.

De altfel, aceste fructe sunt indicate și în cazul persoanelor care sunt la dietă.

Și fructele de pădure sunt sănătoase și blânde cu silueta: murele au 32 de calorii la 100 de grame, afinele 33, coacăzele 35, iar zmeura are 29 de calorii.

Căpșunile vă aduc aproximativ 28 de calorii, vișinele 47, pepenele 32, în timp ce cireșele sunt mult mai bogate caloric: 60 de calorii la 100 de grame.

Grepfruitul este sărac în calorii, aproximativ 36 la suta de grame.

Câte calorii au bananele, portocalele sau merele?

Fiind iarnă, nu putem beneficia, din păcate, de foarte multe fructe de sezon. Bananele, portocalele sau merele sunt reginele acestui sezon.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Dacă nu v-ați interesat până acum, noi vă spunem exact câte calorii au cele mai consumate fructe, dar și care este aportul lor de proteine, carbohidrați și grăsimi.

Bananele se numără printre fructele preferate ale oamenilor, pentru că sunt dulci și aromate. Au un conținut foarte ridicat de potasiu, au fibre, antioxidanți, vitaminele din grupul B-urilor, dar și minerale.

100 de grame de banane conțin 95 de calorii, un gram de proteine, 0,3 grame lipide și 23,5 grame de carbohidrați.

Portocalele sunt mult mai sărace în calorii, 44 la 100 de grame și aduc 0, 9 grame proteine, 0, 2 lipide și 11, 3 grame carbohidrați.

Aceste fructe au însă foarte multă vitamina C. O singură portocală vă asigură 116% din doza zilnică recomandată. În plus, au pectină, acid folic, potasiu, vitamina A, calciu, vitamina B1, flavonoide și peste 170 de fitochimicale.

Consumați cu încredere și mere, pentru că sunt pline de antioxidanți puternici și de fibre alimentare. Au și potasiu, mangan și vitaminele din grupa B.

Consumul de mere reduce riscul de obezitate cu până la 30% și scade colesterolul rău.

Merele au 46 de calorii la 100 de grame, 0,4 grame de proteine, 0,4 grame lipide și 12,1 grame de carbohidrați.

Nu vă feriți nici de lămâi. Da, știm, sunt acre, dar sunt bogate în antioxidanți. Țin cancerul la distanță, reduc colesterolul, au proprietăți antibacteriene, dar și antidiabetice.

Lămâile conțin și potasiu, acid folic și pectină. 100 de grame vă aduc 36 de calorii, 0,8 grame de proteine, 0,3 grame de lipide și 9,5 grame de carbohidrați.

 


Ștefan și Catinca și-au luat fanii prin surprindere cu ultimele postări din mediul online. Ce se întâmplă cu relația foștilor concurenți din Casa iubirii?