Câte replici a avut cutremurul din Gorj. Numărul este de ordinul sutelor

Author: Lavinia Medrea

Numărul este de ordinul sutelor

Sursa: PixaBay

Un cutremur a avut loc în Gorj. Seismul a avut 160 de replici, spune Constantin Ionescu, directorul INFP.

Conform directorului Institutului Național pentru Fizica Pământului,  cutremurul din Gorj a avut 160 de replici. Anunțul a fost făcut azi, după prânz, în cadrul unei conferințe de presă.

Cutremurul din Gorj a avut 160 de replici

Specialiștii INFP, anterior, au declarat că Oltenia nu va deveni noua Vrancea din punct de vedere seismic. Aceștia au precizat că datele existente nu arătau posibilitatea producerii unui seism cu magnitudine peste 5,5 grade pe scara Richter.

Specialiștii sunt atenți în privința celei mai mari activități seismice din regiune din ultimii 200 de ani și au precizat că harta cutremurelor va fi actualizată în zonă în funcție de rezultatele cercetătorilor.

Citește și: Cutremur cu magnitudine 5,7 în România. Seismul s-a resimţit şi în Bucureşti

„Ieri am spus că în zona respectivă nu se produc cutremure mai mari de 5,4.

Eu m-am referit la datele din catalogul INFP. Se vor schimba datele acum, potrivit unei formule de calcul", a declarat Constantin Ionescu. "Cu cât falia este mai lungă cu atât poate potenţa un cutremur mai mare. Faliile sunt fragmentate şi de asta am spus totuşi că puterea zonei este limitată. Anul trecut, în zonă, a fost un cutremur de 4. Nu putem spune că zona este necunoscută, au fost cutremure, dar nu atât de mari.
Cauza este comună, modul de producere este cam acelaşi, urmează să vedem care este falia care guvernează”
, a anunțat Mihai Diaconescu, seismolog INFP.

Cutremur de 5,2 grade pe scara Richter în Gorj

„Până la acest moment, nu au fost primite apeluri prin intermediul 112 și nici nu au fost semnalate pagube materiale sau victime. 

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Informații despre măsurile și modul de comportare înainte, în timpul și după producerea unui seism, aici: https://fiipregatit.ro/ghid/cutremur/.

Citește și: Zonele din România în care există cel mai mare pericol de cutremur. Ultimul seism a avut loc astăzi

Reguli de comportare în caz de cutremur: https://www.youtube.com/watch?v=rlEuJdtQrgI.

În cazul seismelor, Sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări, anterior declanșării acestora.

Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecințe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populației, cu măsuri de protecție adecvate (de exemplu: puncte de distribuție a ajutoarelor de urgență)”, a transmis Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Cutremurul a avut loc acum două zile, la ora 16:58, în Oltenia, Gorj, și a înregistrat o magnitudine de 5,2 grade pe scara Richter, la o adâncime de 15 km.

Mișcarea a fost resimțită și în Pitești.

Seismul a avut loc la 102Km SV de Sibiu, 107Km NV de Craiova, 137Km V de Pitești, 166Km E de Timișoara, 179Km S de Cluj-Napoca, 183Km SE de Arad, 196Km V de Brașov, 218Km E de Belgrade, 222Km E de Zemun, 224Km V de Ploiești.