Câte săptămâni are Postul Paștelui 2023. Iată când începe perioada de post și când pică Paștele ortodox în anul 2023

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 08 sep 2023, 09:20

Postul Paștelui 2023 începe la finalul lunii februarie 

Sursa: unsplash

Postul Paștelui 2023 este cel mai lung și cel mai aspru de peste an. Iată când începe Postul Paștelui 2023, câte săptămâni are și când sărbătoresc creștinii ortodocși Învierea Mântuitorului Iisus Hristos.

Postul Paștelui nu începe în fiecare an la aceeași dată și asta pentru că în calendarul creștin ortodox, nu există o dată fixă la care credincioșii să sărbătorească Paștele. Când începe și cât durează postul Paștelui în 2023

Postul Paștelui 2023. Când începe și câte săptămâni durează? 

Postul Paștelui 2023 este o perioadă care îi pregătește pe credincioși pentru a întâmpina miracolul Învierii Mântuitorului Iisus Hristos. Este cel mai aspru și mai lung post de peste an, însă credincioșii respectă rigorile acestuia pentru a-și pregăti sufletul și trupul pentru cea mai mare sărbătoare a creștinătății.

În anul 2023, postul Paștelui durează 7 săptămâni, mai exact 48 de zile. Postul Paștelui 2023 începe pe data de 27 februarie 2023 și se încheie pe 15 aprilie, urmând ca pe data de 16 aprilie 2023, creștinii ortodocși să sărbătorească Învierea Mântuitorului Iisus Hristos sau Paștele Ortodox.

Înainte de a intra în Postul Paștelui, credincioșii trebuie să știe că pe data de 19 februarie este Duminica Înfricoșatei Judecați, atunci când se lasă sec de carne, iar pe 26 februarie este Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, ziua în care se lasă sec de brânză.

Postul Paștelui se întinde pe o perioadă de 7 săptămâni și mai este cunoscut și sub denumirea de Postul Mare. Din punct de vedere alimentar, acesta este cel mai aspru post de peste an. Dezlegările la pește sunt mai puține în Postul Paștelui 2023. În trecut, acest post era ținut în special de catehumenii care se pregăteau pentru a primi cu sufletul deschis botezul din noaptea de Înviere. 

Mai mult, Postul Paștelui amintește și de postul de patruzeci de zile ținut de Mântuitorul Iisus Hristos înainte de începerea activității Sale mesianice.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

De precizat este că Postul Paștelui se încheie pe 16 aprilie, în ziua de Paște, astfel că se postește inclusiv în seara de sâmbătă din Săptămâna Patimilor. 

Paștele Ortodox pică pe 16 aprilie 2023
[Sursa: unsplash]

Citește și: Pe ce dată pică Floriile în 2023. Vezi când sărbătorim Duminica Floriilor în următorii 8 ani. Tradiții și obiceiuri pentru Intrarea Domnului în Ierusalim

Ce este interzis în Postul Paștelui 2023? 

În Postul Paștelui 2023, credincioșilor le este interzis să consume alimente „de dulce”. Este vorba despre acele alimente și preparate de origine animală. În perioada de post nu se mănâncă lapte, ouă, carne, brânză sau unt, dar nici preparate care să aibă în componența lor aceste ingrediente.

Deși multe persoane consideră că Postul Paștelui este doar o perioadă în care trebuie să se abțină de la anumite pofte culinare, biserica atrage atenția că nu este vorba doar despre postul alimentar, ci și despre cel spiritual. Astfel, în Postul Paștelui sunt interzise certurile, nu se spun vorbe urâte, iar credincioșii trebuie să dea dovadă de bunătate și să le fie alături celor care au nevoie de ei. Tot în perioada de post sunt interzise petrecerile, nunțile și botezurile.

Dezlegare la pește în Postul Paștelui 2023. Când se mănâncă pește în perioada de post? 

Fiind un post ceva mai strict, în Postul Paștelui 2023 se face de puține ori dezlegare la pește. Mai exact, credincioșii care vor să țină tot postul, care durează 7 săptămâni, trebuie să știe că pot consuma pește sau preparate din pește doar de două ori și anume pe 25 martie 2023, de Buna Vestire, dar și pe 9 aprilie, în Duminica Floriilor.

Citește și: Rusalii 2023. Pe ce dată pică Rusaliile în 2023, sărbătoarea care mai poartă numele de Pogorârea Sfântului Duh. Ce semnificație are în realitate