Astfel de piese sunt si becurile auto. Acestea se gasesc in mai multe variante si asigura iluminarea corecta atat pe timp de noapte, cat si pe ceata sau ploaie. Evolutia tehnologiei si aparitia pe piata a unui numar mare de marci si modele de masini a dus la specializarea becurilor. Alegerea becului potrivit pentru masina ta se poate dovedi dificila, mai ales ca exista multe aspecte de care sa tii cont, cum sunt modul de prindere, pozitia, materialul de fabricatie, tipul de far. In acest articol vei afla cate tipuri de becuri auto exista si cum sa alegi modelul potrivit pentru autoturismul tau.
Tipuri de becuri auto
In functie de utilitatea lor, distingem trei categorii principale de becuri auto:
becuri pentru faruri
becuri pentru proiectoarele de ceata
becuri auxiliare
In functie de tehnologia de iluminare, becurile sunt de trei tipuri:
Becuri cu halogen
Acest tip de becuri a fost creat acum mai bine de jumatate de secol, dar este inca folosit pe scara larga, pentru ca este ieftin de produs si usor de inlocuit. Becurile cu halogen au un filament de tungsten, similar celui din becurile casnice. Sunt umplute cu halogen, un gaz care mareste luminozitatea emisa de filament. In plus, acest gaz creste durata de viata a beculuii si previne asezarea particulelor arse din filament pe suprafata sticlei. Astfel, becul nu se innegreste.
Becurile cu halogen se gasesc in mai multe variante, in functie de putere si componenta. Becurile H4 au filament dublu si se folosesc de obicei la far, deoarece asigura atat faza scurta, cat si faza lunga. H17 si H18 sunt mai mici si mai puternice, astfel ca sunt mai adaptabile. H8, H9 si H11 sunt becuri etanse care nu trebuie sa fie asezate intr-un compartiment rezistent la apa, astfel ca se folosesc deseori ca lumini de ceata.
Becurile cu halogen se folosesc si in interiorul masinii. Sunt usor de schimbat, dar sunt inferioare ca luminozitate si durata de utilizare celorlalte categorii de becuri.
Becurile Xenon
Becurile Xenon, cunoscute si ca becuri cu descarcare de inalta intensitate, folosesc in loc de filament un arc electric intre doi electrozi, care este mentinut de gazul xenon. Acest gaz asigura o iluminare mai alba si mai intensa decat halogenul. De aceea, multi soferi le prefera, desi sunt mai scumpe. Foarte eficiente pentru faruri, becurile xenon nu sunt potrivite pentru interior.
Becurile LED
Becurile LED reprezinta cea mai noua tehnologie de iluminare. Acestea folosesc diode prin care electronii trec si produc lumina. Luminile LED sunt mai eficiente energetic, dureaza mai mult si permit producatorilor de automobile sa creeze modele de iluminare personalizate unui anumit model de masina. In plus, degaja mai putina caldura, astfel ca se pot folosi si in compartimente de plastic. Initial, becurile LED se foloseau doar in interior, insa, datorita evolutiei tehnologice, acum se folosesc si in exteriorul masinii.
Cum alegi modelul corect de bec auto
Multe becuri seamana intre ele, desi sunt diferite. De exemplu, becurile cu dublu filament destinate luminilor de spate se gasesc atat in varianta 21W cu 5W, cat si in varianta 21W cu 4W. Insa nu poti schimba un tip cu celalalt, intrucat mecanismul de fixare este pozitionat diferit.
Alteori, numele apropiate ale becurilor creeaza confuzie cumparatorilor. Exista becuri cu xenon D2R, D2S, D3R sau D4R, care nu sunt interschimbabile.
Modalitati de alegere a becului corespunzator
Cel mai important lucru de care trebuie sa tii cont cand cumperi becuri auto este potrivirea perfecta a numelor. Se poate intampla sa gasesti becuri auto la pret avantajos si sa te grabesti sa le achizitionezi fara sa compari cu atentie numele lor. Modelele de becuri potrivite pentru autoturismul tau se gasesc in cartea tehnica a masinii. Uneori, ele sunt inscrise pe faruri sau pe soclul becurilor.
O modalitate simpla si precisa de a determina ce tip de bec se potriveste masinii tale este folosirea unor aplicatii online. Este de ajuns sa tastezi “online bulb finder” si vei avea acces la un software online care-ti va gasi aproape instantaneu becul potrivit modelului tau de automobil. Exista si aplicatii de mobil cu acelasi rol.
Becurile auto sunt componente esentiale ale autoturismului. Pentru a alege becul potrivit, acorda atentie detaliilor legate de modalitatea de functionare, putere si cerintele specifice masinii tale.