Câte zile de concediu are un angajat part-time. Cine sunt angajați care primesc 35 de zile libere pe an

Autor: Bianca Vidoi

Câte zile de concediu are un angajat part-time

Sursa: Unsplash

Concediul de odihnă al angajaților este prevăzut în Codul muncii, reprezentând un drept pe care angajatorii sunt obligați să îl ofere salariaților.

Toți angajații din România beneficiază de un concediu de odihnă, acesta fiind prevăzut în Codul muncii. Perioada concediului de odihnă pentru angajați este diferită, în funcție de vechime și condițiile de muncă. Iată câte zile de concediu are un angajat part-time.

Câte zile de concediu are un angajat part-time

Codul muncii îi obligă pe angajatori să le ofere salariaților concediu de odihnă, indiferent de tipul de contract pe care îl au, pe durată nedeterminată, pe durată determinată, cu normă întreagă sau cu timp parțial.

Durata minimă a concediului de odihnă este de 20 de zile lucrătoare pe parcursul unui an, însă această perioadă poate fi suplimentată în funcție de vechime și condițiile de muncă. 

Astfel, angajații part-time vor beneficia de un concediu de odihnă de minim 20 de zile lucrătoare anual, deoarece concediul de odihnă este raportat la numărul de zile pe care un salariat le lucrează, nu la numărul de ore pe care îl lucrează.

Durata concediului de odihnă este negociată de fiecare angajat și este înregistrată în contractul individual de muncă, însă nu există nicio situație în care angajații vor primi mai puțin de 20 de zile de odihnă pe parcursul unui an, potrivit e-juridic.manager.ro.

Cine sunt angajați care primesc 35 de zile libere pe an

Angajații din sectorul privat beneficiază, în general, de 21 de zile de concediu de odihnă pe parcursul unui an, însă angajații din sectorul public pot primi până la 35 de zile libere pe an.

Această diferență se realizează în funcție de vechime și condițiile de muncă, dar și prin intermediul Hotărârii Guvernului nr. 250/1992, alături de alte acorduri colective, care stabilesc drepturi suplimentare pentru bugetari.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Scenariile din 2025 cu privire la voucherele de energie electrică. Cum pot fi ajutate gospodinele din categoriile vulnerabile

Angajații care lucrează în administrația publică primesc între 21 și 25 de zile lucrătoare libere pe parcursul unui an, în funcție de vechimea în muncă. Astfel, angajații care au peste 10 ani de vechime beneficiază de 25 de zile de odihnă. Aceste zile pot fi suplimentate cu încă 10 zile libere în concediul de odihnă dacă munca depusă este realizată în condiții de muncă vătămătoare.

Citește și: O nouă minivacanță pentru milioane de români! Guvernul a anunțat patru zile libere în luna Mai 2025

Judecătorii și procurorii din România beneficiază de 35 de zile libere pe parcursul unui an, conform Legii privind statutul lor. Tot 35 de zile de concediu de odihnă primesc și angajații Autorității de Supraveghere Financiară, Institutului Național de Statistică sau ai Administrației Naționale de Administrare Fiscală. 

Angajații Autorității de Supraveghere Financiară pot primi 35 de zile libere dacă au o vechime de peste 20 de ani, conform Contractului Colectiv de Muncă, în timp ce angajații  Institutului Național de Statistică beneficiază de 35 de zile libere dacă au o vechime de peste 10 ani. Toate persoanele care lucrează la Administrația Națională de Administrare Fiscală primesc 35 de zile de concediu de odihnă anual, indiferent de vechimea pe care o au, potrivit capital.ro.