Câte zile folosim salutul „Hristos S-a Înălțat!”? Rugăciunea făcătoare de minuni pe care trebuie să o rostim

Autor: Bianca Vidoi

Câte zile folosim salutul „Hristos S-a Înălțat!”?

Sursa: doxologia.ro

Începând cu data de 5 mai 2024, creștinii se salută folosind expresiile „Hristos a Înviat!” și „Adevărat a Înviat!”, însă acest lucru o să se schimbe.

Ziua în care s-a celebrat Învierea Mântuitorului Iisus Hristos a fost cea în care credincioșii au început să se salute folosind expresia „Hristos a Înviat!”, urmând ca ceilalți să răspundă cu „Adevărat a Înviat!”. Acest lucru urmează să se schimbe însă începând cu data de 13 iunie 2024, atunci când este celebrată Înălțarea Domnului.

Până când putem spune „Hristos S-a Înălțat!”

Înălțarea Domnului este celebrată la data de 13 iunie 2024, fiind sărbătorită la 40 de zile de la Învierea Mântuitorului Iisus Hristos.

Cu această ocazie, românii schimbă modul în care se salută pentru următoarele 10 zile, de la „Hristos a Înviat!- Adevărat a Înviat!” la „Hristos S-a Înălțat!- Adevărat S-a Înălțat!”.

În această perioadă de 40 de zile de la Învierea Mântuitorului Iisus Hristos în care sunt folosite expresiile „Hristos a Înviat!” și „Adevărat a Înviat!”, preoții explică salutul devine cea mai scurtă și mai simplă rugăciune.

Pe parcursul anilor, creștinii au dorit să extindă această perioadă sfântă, în care salutul este unul ce amintește de Mântuitorul Iisus Hristos, astfel încât, după cele 40 de zile, de Înălțarea Domnului, creștinii folosesc timp de 10 zile salutul „Hristos S-a Înălțat!- Adevărat S-a Înălțat!”.

„Te întâlnești cu aproapele și te rogi dimpreună, într-un simplu salut mărturisind credința în Învierea Mântuitorului Iisus Hristos.

E o rugăciune isihastă a satului românesc, așa cum s-a exprimat un teolog contemporan. Dacă timp de 40 de zile, creștinii s-au salutat/ rugat împreună, sufletul sensibil al țăranului român a simțit nevoia să extindă această stare de rugăciune și după Înălțarea Domnului Iisus Hristos. Doar românii din toată ortodoxia ecumenică a Răsăritului au găsit de cuviință să continue rugăciunea salut cu  „Hristos S-a Înălțat!” .”, este explicat de către doxologia.ro.

Aceste salut este folosit începând cu ziua în care este pomenită Înălțarea Domnului, până sâmbătă, la ceasul vecerniei, mai exact ora 16:00, din Duminica Pogorârii Duhului Sfânt, adică 10 zile.

Rugăciunea pe care o rostesc creștinii de Înălțarea Domnului

La data de 13 iunie este prăznuită Înălțarea Domnului, la 40 de zile după Învierea Mântuitorului Iisus Hristos, ce a fost celebrată anul acesta la data de 5 mai 2024.

În această zi, credincioșii își schimbă modul în care se salută, iar în cadrul slujbelor realizate de Biserica Ortodoxă, preoții citesc acatistul Înălțării Domnului, iar creștinii sunt încurajați să rostească o rugăciune care poate face minuni.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

"Doamne, lisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, pogorându-Te din înălţimile cereşti pentru a noastră mântuire şi hrănindu-ne cu bucurie duhovnicească în sfintele şi prealuminoasele zile ale învierii Tale şi, iarăşi, după săvârşirea slujirii Tale pământeşti, Te-ai înălţat cu slavă de la noi la ceruri şi ai

şezut de-a dreapta lui Dumnezeu şi Tatălui!

În această senină şi atotluminoasă zi a Dumnezeieştii Tale Înălţări la ceruri, pământul prăznuieşte şi saltă, cerul se bucură astăzi de Înălţarea Ziditorului făpturii, oamenii slavoslovesc neîncetat văzând firea noastră cea rătăcită şi căzută, pe umerii Tăi, acum, Mântuitorule, luată şi înălţată la ceruri. Îngerii se veselesc zicând: Cine este acesta, care a venit cu slavă puternic în lupte şi tare în războaie? Acesta este cu adevărat Împăratul Slavei?

Învredniceşte-ne şi pe noi, neputincioşii, care gândim încă la cele pământesti şi săvârşim neîncetat cele plăcute trupului, să cugetăm la înfricoşătoarea Ta înălţare la cer, grijile cele trupeşti şi cele lumeşti să le lepădăm şi împreună cu Apostolii Tăi să privim acum la cer şi, cu toată inima şi cu tot cugetul nostru, să ne amintim că acolo sus, în ceruri, este sălaşul nostru, iar aici pe pământ suntem doar străini şi călători, plecaţi din casa Părintească în ţara îndepărtată a păcatului.

Citește și: Înălțarea Domnului 2023: Cum se vopsesc ouăle pentru această mare sărbătoare? Greșeala pe care trebuie să o eviți

Pentru aceasta Te rugăm cu osârdie Doamne, ca prin preaslăvită înălţarea Ta, să însufleţeşti conştiinţa noastră, să ne scoţi din robia acestui trup şi a acestei lumi păcătoase şi să ne învredniceşti să cugetăm la cele înalte, nu la cele pământeşti; că nu se cuvine să ne fie nouă pe plac, ci Ţie, Domnului şi Dumnezeului nostru, să-Ţi slujim şi să lucrăm, până când dezlegându-ne de legăturile trupului şi trecând vămile văzduhului, să dobândim cereştile Tale locaşuri, unde stând de-a dreapta Slavei Tale, împreună cu Arhanghelii şi Îngerii şi cu toţi Sfinţii, vom proslăvi Preasfânt Numele Tău, împreună cu Părintele Tău Cel fără de început şi cu Preasfântul şi Bunul şi de Viaţa Făcătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin".