Anul acesta, românii vor avea parte de o mini vacanță de Crăciun, astfel că angajații vor avea liber de pe 22 până pe 27 decembrie.
Câte zile libere de la stat vor avea românii în 2024
În 2024, românii vor avea mai puține zile libere de la stat față de anul curent pentru că, din păcate, majoritatea pică în zilele de sâmbătă sau duminică.
Prima minivacanţă va fi la începutul lunii mai, când se va sărbători şi Paştele ortodox. 1 Mai pică miercuri, şi este zi liberă legală. Astfel, aleşii au decis şi ca zilele de 2 mai şi 3 mai (Vinerea Mare) să fie libere. Duminică, 5 mai, este Paștele ortodox, iar luni, 6 mai este a doua zi de Paște. Aşadar, bugetarii se vor bucura de o minivacanță de şase zile în perioada 1- 6 mai.
Citește și: Câte mini-vacanțe vom avea în 2024? Lista sărbătorilor legale
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Vor fi zile libere legale în 2024 următoarele, după cum urmează:
- 1, 2 ianuarie: Anul Nou (luni si marți)
- 6 ianuarie: Bobotează (sâmbătă)
- 7 ianuarie: Sfântul Ioan Botezătorul (duminica)
- 24 ianuarie: Ziua Unirii Principatelor Române (miercuri)
- 1 mai: Ziua Muncii (miercuri)
- 3 – 6 mai: Paște ortodox 2024 (vineri, sâmbătă, duminică, luni)
- 1 iunie: Ziua Copilului (sâmbăta)
- 23, 24 iunie: Rusaliile (duminică și luni)
- 15 august: Adormirea Maicii Domnului (joi)
- 30 noiembrie: Sfântul Andrei (sâmbătă)
- 1 decembrie: Ziua Națională a României (duminică)
- 25, 26 decembrie: Crăciunul și a doua zi de Crăciun (miercuri și joi)
Așadar, în 2024 românii vor avea parte de doar 10 zile libere. În 2023, au fost 13 zile libere.
Anumiți angajați pot fi chemați la muncă și în zilele libere legale. Codul muncii spune că cei care lucrează în zilele libere de la stat trebuie să primească recuperări ale acestora în termen de maxim 30 de zile sau să beneficieze de un spor salarial de bază
Zi liberă în plus pentru profesori și elevi
Pe data de 5 octombrie 2024, în anul școlar 2024- 2025, elevii și profesorii din învățământul preuniversitar vor beneficia de o zi liberă cu ocazia Zilei Internaționale a Educației.
Ziua Mondială a Educației este sărbătorită diferit față de Ziua Învățătorului, care este pe 5 iunie, și a fost introdusă în structura anului școlar 2013- 2014 după o decizie luată de fostul ministru al Educației Naționale, Remus Pricopie, și de cei doi lideri ai sindicatelor din învățământul preuniversitar, Simion Hăncescu (Federația Sindicatelor Libere din Învățământ) și Marius Nistor (Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”).