Românii, angajați sau elevi, beneficiază de câteva zile libere de Paște. Elevii beneficiază de cele mai multe, având o vacanță mai mare de o săptămână.
Câte zile libere au românii de Paște
Elevii au o vacanță de Paște care se întinde pe aproape două săptămâni, conform calendarului Școlar în curs al Ministerului Educației. Anul acesta, de Paște, elevii intră în vacanță vineri, pe data de 7 aprilie și se întorc în băncile școlii marți, 18 aprilie.
În ceea ce privește angajații, aceștia beneficiază și ei de câteva zile libere din parte statului. Cei care lucrează în zilele libere legale vor fi plătiți dublu și vor trebui să și le recupereze în decurs de 30 de zile.
Citește și: Ce vedete din România își serbează onomastica de Florii
Angajații au o minivacanță de cinci zile.
Bugetarii care vor primi, în luna aprilie, mai mulți bani la salariu
Salariile profesorilor sunt extrem de mici în România și, în ciuda rugăminților și a protestelor prin care au cerut salarii mai mari, dascălii nu au câștigat mare lucru în acest sens.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
În luna aprilie a acestui an, profesorii vor primi bani pentru tranșa a doua a diferențelor salariale din perioada 2017-2021.
Banii reprezintă, de fapt, aplicarea prevederilor Ordonanței de Urgență nr.48 din 14 aprilie 2022.Prin urmare, profesorii vor încasa doar 10% din valoarea diferențelor salariale care li se cuvin. Salariile angajaților și salariile cadrelor didactice urmează să fie plătite pe data de 11 aprilie, conform unui ordin publicat în Monitorul Oficial.
Inițial, angajații din Educație trebuiau să își încaseze salariile pe data de 14 aprilie, dar, pentru luna aceasta, data a fost modificată, pentru a nu se suprapune cu Vinerea Mare.
Citește și: Când intră pensiile pe card, în luna aprilie. Anunțul oficial al ministrului Muncii
Diferența de 10% va fi livrată luna aceasta, după ce sindicatele profesorale au adus problema în instanță. Prin intermediul unei hotărâri judecătorești din anul 2020, Guvernul României a fost obligat să plătească profesorilor diferențelor salariale integrale.
Hotărârea judecătorească a fost implementată treptat și, în anul acesta, va mai fi acordată o parte din suma restantă.
Banii urmează să fie plătiți respectându-se un program stabilit într-o nouă ordonanță, urmând:
- 5%- în primul an,
- 10%- în al doilea an,
- 25%- în al treilea an,
- 25%- în al patrulea an,
- 35%- în al cincilea an.