Câte zile libere de Paște sunt și cât durează vacanțele din această perioadă. Angajații beneficiază și ei de o minivacanță

Author: Andreea Buinoschi
Actualizat: 06 apr 2023, 22:15

Elevii au o vacanță de Paște care se întinde pe aproape două săptămâni

Sursa: pexels

Angajații români au mai multe zile libere de Paște, iar elevii se bucură de vacanță. Anul acesta, Paștele se serbează pe data de 16 aprilie.

Românii, angajați sau elevi, beneficiază de câteva zile libere de Paște. Elevii beneficiază de cele mai multe, având o vacanță mai mare de o săptămână.

Câte zile libere au românii de Paște

Elevii au o vacanță de Paște care se întinde pe aproape două săptămâni, conform calendarului Școlar în curs al Ministerului Educației. Anul acesta, de Paște, elevii intră în vacanță vineri, pe data de 7 aprilie și se întorc în băncile școlii marți, 18 aprilie.

În ceea ce privește angajații, aceștia beneficiază și ei de câteva zile libere din parte statului. Cei care lucrează în zilele libere legale vor fi plătiți dublu și vor trebui să și le recupereze în decurs de 30 de zile.

Citește și: Ce vedete din România își serbează onomastica de Florii

Angajații au o minivacanță de cinci zile.

Aceasta va începe vineri, 14 aprilie, în Vinerea Mare, ultima zi liberă fiind cea de 17 aprilie, luni. Marți, aceștia se vor întoarce la muncă.

Bugetarii care vor primi, în luna aprilie, mai mulți bani la salariu

Salariile profesorilor sunt extrem de mici în România și, în ciuda rugăminților și a protestelor prin care au cerut salarii mai mari, dascălii nu au câștigat mare lucru în acest sens.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

În luna aprilie a acestui an, profesorii vor primi bani pentru tranșa a doua a diferențelor salariale din perioada 2017-2021. Banii reprezintă, de fapt, aplicarea prevederilor Ordonanței de Urgență nr.48  din 14 aprilie 2022.

Prin urmare, profesorii vor încasa doar 10% din valoarea diferențelor salariale care li se cuvin.

Salariile angajaților și salariile cadrelor didactice urmează să fie plătite pe data de 11 aprilie, conform unui ordin publicat în Monitorul Oficial.

Inițial, angajații din Educație trebuiau să își încaseze salariile pe data de 14 aprilie, dar, pentru luna aceasta, data a fost modificată, pentru a nu se suprapune cu Vinerea Mare.

Citește și: Când intră pensiile pe card, în luna aprilie. Anunțul oficial al ministrului Muncii

Diferența de 10% va fi livrată luna aceasta, după ce sindicatele profesorale au adus problema în instanță. Prin intermediul unei hotărâri judecătorești din anul 2020, Guvernul României a fost obligat să plătească profesorilor diferențelor salariale integrale.

Hotărârea judecătorească a fost implementată treptat și, în anul acesta, va mai fi acordată o parte din suma restantă.

Banii urmează să fie plătiți respectându-se un program stabilit într-o nouă ordonanță, urmând:

  1. 5%- în primul an,
  2. 10%- în al doilea an,
  3. 25%- în al treilea an,
  4. 25%- în al patrulea an,
  5. 35%- în al cincilea an.

 

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.