Câte zile libere își pot lua românii, în afară de cele 15 legale de la stat

Autor: Andreea Buinoschi

Câte zile libere își pot lua românii, în afară de cele 15 legale de la stat

Sursa: Istock

România este țara europeană care are cele mai puține zile libere religioase sau laice și, atunci când sărbătorile legale pică în weekend, acestea nu se raportează. Cu toate acestea, angajații mai pot beneficia de câteva zile libere, în afară de cele 15 de care se știe.

Românii beneficiază de 15 zile lucrătoare libere, însă acesta nu este totalul de care salariații se pot bucura într-un an. Zilele libere de care nu multă lume știe sunt prevăzute în: Codul muncii, reglementări aliniate la nivel internațional sau la nivel local, politici interne, acte normative.

Condiții în care poți beneficia de zilele libere

 

Concediul de odihnă

Concediul de odihnă este de minimum 20 de zile și poate ajunge la numărul de zile dorit de angajator. În funcție de vechimea în muncă sau în funcție de vechimea în companie, angajatul poate beneficia de zile libere suplimentare.

Mai mult decât atât, de zile de concediu de odihnă suplimentare se pot bucura: minoârii, nevăzătorii, persoanele a căror activitate desfășurată se realizează în condiții deosebite și persoanele cu dizabilități.

 

Evenimentele care au loc în familie

Angajații pot beneficia de zile libere plătite atunci când vine vorba de evenimente de familie deosebite, precum: căsătoria salariatului, căsătoria copiilor angajatului, naștere, decesul rudelor de gradul unu și de gradul doi.

De asemenea, zile libere primesc și salariații care, în cadrul aceleiași unități, își schimbă locul de muncă sau domiciliul într-o localitate diferită.

Citeste si: Câte zile libere de la stat mai avem în 2022. 2 zile pică în weekend

Susținerea lucrărilor de diplomă în învățământul superior

O dată în viață, angajatorul are dreptul la 30 de zile de concediu fără plată, pentru a putea susține lucrările de diplomă. Cu toate acestea, cele 30 de zile nu trebuie luate obligatoriu cumulate, ci pot fi luate și fracționat.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Mai mult decât atât, când vine vorba de formarea profesională a salariatului, acesta poate beneficia de zile libere, dar, dacă acestea sunt sau nu plătite de către angajator, depinde doar de acesta.

Situații cu caracter personal

De concedii fără plată sau de învoiri pot beneficia angajații care au nevoie de timp pentru a rezolva anumite situații personale. În acest caz, este nevoie de aprobarea în prealabil din partea angajatorului și de raportarea către autoritățile de muncă, dacă vorbim despre concediul neplătit.

 

Incapacitatea de muncă

Din cauza unor afecțiuni sau din cauza unor probleme de sănătate, angajatul poate beneficia de concediu medical. De asemenea, în această categorie se încadrează și persoanele care au nevoie de concediu medical pentru: o boală obișnuită, maternitate, risc maternal, îngrijirea unui copil bolnav/ cu dizabilități, boală profesională, carantină, acident de muncă și așa mai departe.

Citeste si: Țările în care turiștii sunt obligați să prezinte certificatul verde COVID-19. Ce trebuie să știe românii înainte de a-și planifica vacanța de vară

 

Creștera copilului- Paternitate

După ce copilul s-a născut, tatăl are dreptul la cinci zile libere, la care se adaugă încă 10, în cazul în care a făcut un curs de puericultură. Mai mult decât atât, dacă îndeplinește toate criteriile necesare, tatăl poate avea grijă de copii, conform Romaniatv.net.