Câte zile libere legale au românii în noiembrie 2023? Urmează o nouă minivacanță

Autor: Denisa Irimia
Actualizat: 15 nov 2023, 08:32

Câte zile libere legale au românii în noiembrie 2023

Sursa: freepik

Ne apropiem cu pași rapizi de încheierea anului, iar angajații așteaptă cu nerăbdare să afle când vor putea să se bucure de o nouă perioadă de odihnă bine meritată. Iată câte zile libere legale au românii în noiembrie 2023!

O nouă minivacanță este pe punctul de a veni, reprezentând un moment așteptat cu sufletul la gură de mulți pentru a evada din rutina zilnică. Află câte zile libere legale au românii în noiembrie 2023!

Câte zile libere legale au românii în noiembrie 2023

Pe măsură ce ne apropiem de încheierea acestui an, angajații din sectorul bugetar se pot bucura de încă două ocazii de a se relaxa și petrece timp cu familia.

La finalul lunii noiembrie, românii care lucrează în domeniul public vor avea parte de o minivacanță constând în patru zile libere, oferindu-le astfel posibilitatea de a-și reîncărca bateriile alături de cei dragi, într-un mediu relaxant, la fel ca și în cazul sărbătorii Sfânta Maria. Este o oportunitate minunată de a profita de aceste momente de respiro.

Pentru a fi mai specifici, următoarea perioadă de mini-vacanță va coincide cu sărbătoarea Sfântului Andrei, care se va desfășura în data de 1 decembrie 2023.

Pentru bugetari, această ocazie specială începe încă din 30 noiembrie, când Biserica Ortodoxă celebrează Sfântul Apostol Andrei, și având în vedere că această zi va fi într-o joi, se va crea o mini-vacanță de câteva zile, oferind timpul potrivit pentru a sărbători și a profita la maximum de această perioadă de răgaz.

Este o oportunitate frumoasă pentru a te relaxa și pentru a sărbători în familie sau pentru a te bucura de activități distractive.

Data de 30 noiembrie se alătură într-o frumoasă armonie cu ziua de vineri, 1 decembrie 2023, care marchează Ziua Națională a României și cu weekendul care urmează, adică zilele de sâmbătă și duminică. Prin urmare, românii vor avea privilegiul de a se bucura de o altă perioadă de minivacanță.

Pe data de 30 noiembrie, sărbătorim "Ocrotitorul României" sau "Patronul spiritual al românilor", iar pe 1 decembrie, întreaga națiune română celebrează cu mândrie Ziua Națională a României.

Aceste două zile sunt stabilite ca zile nelucrătoare conform prevederilor Codului Muncii.

Această combinație de zile libere oferă ocazia ideală pentru a sărbători și a profita la maximum de această mini-vacanță, fie că optăm pentru relaxare în familie sau pentru participarea la evenimentele speciale organizate cu această ocazie. Este un prilej unic de a celebra și sărbători valorile și istoria țării noastre.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În țara noastră, România, trebuie să menționăm că zilele de sărbătoare recunoscute oficial prin lege sunt considerate zile nelucrătoare conform cadrului legislativ actual. Aceste zile diferențiază de modul obișnuit de weekend, în care majoritatea oamenilor se bucură de timpul liber, și beneficiază de statutul special acordat prin regulamente și legi.

Citește și: Sporuri pentru angajații care lucrează în weekend! Câți bani în plus la salariu vor primi aceștia

Ultima minivacanță din 2023, de Crăciun

Este important de menționat că minivacanța programată pentru luna noiembrie prin intermediul unei hotărâri de Guvern nu este singura perioadă de repaus din anul 2023. Cu sosirea Crăciunului, românii vor avea o altă oportunitate de a petrece timp acasă, în data de 25 și 26 decembrie, care coincid cu ziua de luni și marți.

Deoarece zilele anterioare sunt deja weekend, perioada de minivacanță de Crăciun va cuprinde întregul interval de patru zile, oferind ocazia perfectă pentru a celebra sărbătorile de iarnă alături de familie și prieteni.

Așadar, perioada de minivacanță pentru Crăciun în 2023 este programată să aibă loc între data de 23 și 26 decembrie. Mai precis, zilele de 25 și 26 decembrie, care coincid cu prima și a doua zi de Crăciun, cad în zilele de luni și marți și au statutul de zile libere legale. Aceste două zile de odihnă se adaugă la sfârșitul săptămânii precedente, respectiv 23 și 24 decembrie, care sunt sâmbătă și duminică.

Împreună, aceste patru zile constituie un interval de mini-vacanță care oferă ocazia de a sărbători Crăciunul într-un mod relaxat și de a petrece timp de calitate alături de cei dragi. Este un prilej special de a celebra tradițiile și valorile acestui sezon festiv.

Toate zilele libere stabilite prin intermediul unei hotărâri guvernamentale beneficiază de același tratament în ceea ce privește remunerarea ca și zilele lucrătoare obișnuite. Pentru cei care se află în situația de a presta muncă în zilele libere legale, conform prevederilor legii, li se acordă o compensație financiară suplimentară la salariu, astfel încât ziua de muncă să fie remunerată dublu, ceea ce reprezintă o recunoaștere a efortului depus în aceste zile speciale.

Citește și: Noile măsuri fiscale vor intra în vigoare de la data de 1 noiembrie 2023. Care este valoarea maximă admisă pentru plata cash