Câte zile libere vom avea de Paște în 2024

Autor: Denisa Irimia

Pe ce data va pica Pastele in anul 2024

Sursa: freepik

Află câte zile libere vom avea de Paște în 2024!

Începând cu anul 2024, Guvernul a stabilit că zilele de 6 și 7 ianuarie, dedicate Sărbătorii Botezului Domnului și Sfântului Ioan Botezătorul, vor fi desemnate ca zile libere nelucrătoare. În plus, în efortul de a facilita un program mai flexibil pentru bugetari, Executivul a luat decizia de a acorda zile libere și în data de 2 mai, 16 august și 27 decembrie a aceluiași an.

Câte zile libere vom avea de Paște în 2024

Aceste zile au fost alese strategic, fiind plasate între zilele de sărbătoare legală, în care activitatea nu este programată, și sfârșiturile de săptămână, astfel încât să se maximizeze beneficiul de timp liber acordat personalului public.

Conform hotărârii guvernamentale adoptate la data de 21 decembrie, bugetarii vor beneficia de un total de 3 zile libere suplimentare comparativ cu ceilalți angajați din sectorul privat, aceștia din urmă având alocate 17 zile libere în cursul anului 2024.

În justificarea acestei măsuri, se menționează că zilele de 2 mai, 16 august și 27 decembrie 2024 au fost desemnate drept zile libere, determinând, astfel, instituțiile publice și autoritățile publice să-și extindă corespunzător perioada de activitate până la sfârșitul lunilor mai, august și ianuarie din acel an, în conformitate cu planificările stabilite.

Trei minivacanțe

Prima perioadă de respiro va avea loc la începutul lunii mai, întrucât data de 2 mai cade într-o zi de joi, situată strategic între alte două sărbători legale: 1 mai- Ziua Muncii (miercuri)

și 3 mai- Vinerea Mare (vineri).

În plus, duminică, 5 mai, este celebrată Învierea în calendarul ortodox, urmată de a doua zi de Paște în ziua de luni, 6 mai. Astfel, rezultă o minivacanță extinsă de 6 zile, oferind oportunitatea de aprofundare a relaxării și petrecere a timpului liber în această perioadă.

Următoarea perioadă de scurtă evadare va avea loc în luna august, deoarece data de 16 august survine într-o zi de vineri, imediat după sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Maria), care este programată pentru ziua de joi.

Prin adăugarea zilelor de weekend, se conturează astfel o minivacanță relaxantă cu o durată totală de 4 zile, oferind posibilitatea de a profita la maxim de această oportunitate de odihnă și distracție.

Cea de-a treia perioadă scurtă de odihnă va coincide cu sărbătorile de Crăciun. Având în vedere că atât ziua de Crăciun (25 decembrie), cât și a doua zi de Crăciun (26 decembrie) cad într-o miercuri și, respectiv, joia, Guvernul intenționează să declare și ziua de vineri, 27 decembrie, ca zi liberă pentru bugetari.

Această decizie conduce la formarea unei noi minivacanțe, cu o durată totală de 5 zile, oferind astfel oportunitatea angajaților din sectorul public de a se bucura de un interval extins de timp liber în perioada sărbătorilor de iarnă.

2024- Care sunt zilele libere legale

1 ianuarie – Anul Nou (luni)

2 ianuarie – A doua zi după Anul Nou (marți)

6 ianuarie – Bobotează (sâmbătă)

7 ianuarie – Sfântul Ion (duminică)

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

24 ianuarie – Ziua Principatelor Române (Mica Unire) (miercuri)

1 mai – Ziua Muncii (miercuri)

3 mai – Vinerea Mare (vineri)

5 mai – Paștele ortodox (duminică)

6 mai – A doua zi de Paște ortodox (luni)

1 iunie – Ziua copilului (sâmbătă)

23 iunie – Rusaliile (duminică)

24 iunie – A doua zi de Rusalii (luni)

15 august – Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Maria) (joi)

30 noiembrie – Sfântul Andrei (sâmbătă)

1 decembrie – Ziua Marii Uniri (duminică)

25 decembrie – Crăciunul (miercuri)

26 decembrie – A doua zi de Crăciun (joi)

Toți cetățenii români beneficiază de zile libere legale, însă în ceea ce privește angajații din sectorul bugetar, autoritățile guvernamentale au prerogativa de a decide dacă acordă zile suplimentare libere pentru a crea un interval extins de timp liber între o sărbătoare legală și weekend. Astfel, în acest sector, se ia în considerare posibilitatea oferirii de zile adiționale pentru a facilita oportunități de odihnă mai extinse și pentru a spori calitatea timpului liber al angajaților.