Câte zile libere vor avea românii care s-au autorecenzat și care au două locuri de muncă

Author: Andreea Buinoschi
Actualizat: 07 apr 2023, 04:25

Câte zile libere vor avea românii care s-au autorecenzat

Sursa: Istock

Românii care s-au autorecenzat și care au mai multe contracte de muncă au dreptul să solicite tot atâtea contracte de muncă. Așadar, la al doilea loc de muncă, spre exemplu, angajatorul nu îi poate cere angajatului să prezinte dovada unei zile libere de la primul loc de muncă.

Românii își pot lua atâtea zile libere câte contracte de muncă au, condiția fiind aceea să se fi autorecenzat. De asemenea, ziua liberă se acordă indiferent dacă respectivul contract de muncă a fost încheiat pe normă întreagă sau pe normă fracționată.

Mai mult decât atât, trebuie reținut faptul că, în cazul în care contractele de muncă sunt încheiate cu același angajator, acesta îi poate acorda salariatului o zi liberă, conform art.

49 alin (1) din OUG 19/2020.

În cazul în care persoana care s-a autorecenzat nu avea un loc de muncă atunci, dovada autorecenzării este valabilă 12 luni, ceea ce înseamnă că, după angajare, poate cere să aibă o zi liberă, potrivit romaniatv.net.

Primele persoane care nu s-au autorecenzat și care au refuzat recensământul față în față au fost amendate

Potrivit romaniatv.net, recenzorii au o misiune aproape imposibilă în ceea ce privește recenzarea românilor, deoarece mulți nu sunt de acord să își dea datele personale din diferite motive. Tocmai din acest motiv, până acum, deja au fost acordate amenzi ce au ajuns chiar și la 3.000 de lei.

Citeste si: Recensământ 2022. Când încep interviurile față în față, cum se vor desfășura și cât durează

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Conform art. 54 din OUG 19/2020, „constituie contravenții următoarele fapte săvârșite de către persoane fizice:

  1. a) împiedicarea persoanelor implicate în acțiunea de recensământ pentru efectuarea înregistrărilor ce fac obiectul recensământului în conformitate cu prevederile prezentei ordonanțe de urgență sau a desfășurării, în orice mod, a lucrărilor recensământului;
  2. b) refuzul furnizării informațiilor solicitate sau furnizarea de date eronate sau incomplete;
  3. c) nerespectarea de către personalul de recensământ prevăzut la art.
    16 alin. (4) a dispozițiilor legale și a instrucțiunilor privind modul de înregistrare și prelucrare a datelor populației și de păstrare a caracterului confidențial al datelor personale declarate de cetățeni;
  4. d) împiedicarea accesului în interiorul complexurilor rezidențiale aflate în proprietate privată, precum și în cele aparținând cultelor religioase a personalului de recensământ în vederea desfășurării tuturor activităților aferente recensământului;
  5. e) utilizarea de către personalul de recensământ a datelor obținute în alte scopuri decât cele statistice.(2)
    Contravențiile prevăzute la alin. (1) lit. a) și b) se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 3.000 lei, iar contravențiile prevăzute la alin. (1) lit. c), d) și e) se sancționează cu amendă de la 1.500 lei la 5.000 lei”.

De ce refuză românii recenzarea?

Potrivit spuselor unui recenzor, oamenii se tem de faptul că datele lor personale ar putea fi folosite pentru a fi deschise conturi bancare, în timp ce alte persoane nu vor să arate documentele personale, de teamă că recenzorii pot dispărea cu ele sau

de teamă că ar putea rămâne fără proprietățile pe care le au.

Citeste si: Autorecenzarea s-a încheiat, iar amenzile încep să curgă de acum. Ce persoane sunt vizate

Mai mult mult decât atât, recenzorii se lovesc și de probleme tehnice, precum navigarea greoaie pe tabletă. De asemenea, o altă problemă îmtâmpinată este cea a numărului de recenzori. În Capitală, spre exemplu, este nevoie pe teren de peste 1.600 de recenzori, însă cei disponibli sunt doar 700 la număr, potrivit capital.ro.