Zile libere Crăciun 2022. De câte zile libere legale beneficiază românii de Crăciun 2022

Autor: Bianca Hriscu
Actualizat: 31 iul 2023, 02:50

Zile libere de Crăciun 2022

Sursa: unsplash

În fiecare an, românii primesc zile libere cu ocazia sărbătorilor legale de peste an. Iată câte zile libere vor avea românii de Crăciun 2022.

În zilele în care sunt sărbători legale, românii primesc zile libere din partea angajatorilor, indiferent dacă lucrează la stat sau la privat. Câte zile libere se acordă în 2022 de Crăciun? 

Câte zile libere au românii de Crăciun 2022? 

Pe lista sărbătorilor legale este și Nașterea Domnului, sărbătorită de creștinii ortodocși pe data de 25 decembrie. Astfel, românii au parte de 2 zile libere de Crăciun, având în vedere că prin lege s-a decis ca prima zi de Crăciun și a doua zi să fie libere. 

În anul 2022, Crăciunul pică într-o zi de weekend, mai exact duminica, zi care oricum era liberă pentru majoritatea angajaților. Cea de-a doua zi de Crăciun, 26 decembrie, pică lunea, iar angajații sunt liberi în această zi. Chiar dacă românii beneficiază de 2 zile libere de Crăciun 2022, doar una dintre ele pică în cursul săptămânii, ceea ce înseamnă că va fi vorba despre un weekend prelungit pentru majoritatea angajaților.

De Crăciun 2022 nu vor beneficia de zile libere persoanele care lucrează în domenii în care activitatea nu poate fi întreruptă. În cazul lor, angajatorul este obligat să le ofere zile libere în următoarele 30 de zile sau un spor la salariul de bază de minimum 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru. În situația în care un angajator refuză să ofere zile libere sau bani în plus pentru zilele libere legale lucrate, atunci riscă să fie amendat.

Citește și: Zile libere Crăciun 2022 și Revelion 2023. Românii au mai puține zile libere în acest an

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Zile libere 2023. Românii care vor avea parte de 3 zile libere în plus în 2023

Câte zile libere au avut românii în anul 2022?

La fel cum se întâmplă în fiecare an, românii au beneficiat și în 2022 de 15 zile libere legale. Dintre acestea, doar 8 au picat în cursul săptămânii, iar restul în weekend.

Până la finalul anului, românii mai au 4 zile libere. Angajații de la stat și de la privat vor fi liberi pe 30 noiembrie, de Sfântul Andrei, dar și pe 1 Decembrie, Ziua Națională a României. Pentru a face „punte” între aceste zile libere și weekend, autoritățile au decis ca și ziua de 2 decembrie să fie declarată zi liberă pentru salariații din sectorul public. Pentru a recupera această zi liberă în plus, instituțiile şi autoritățile publice își vor prelungi timpul de lucru până la data de 31 decembrie 2022.

Ultimele două zile libere din 2022 sunt 25 și 26 decembrie, prima și a doua zi de Crăciun. 

Iată când au avut românii liber în 2022: 

  • 1 ianuarie, 2 ianuarie: Anul Nou(sâmbătă și duminică)
  • 24 ianuarie: Ziua Unirii Principatelor Române (luni)
  • 22 aprilie: Vinerea Mare (vineri)
  • 24 -25 aprilie: Paște ortodox 2022 (duminică și luni)
  • 1 mai: Ziua Muncii (duminică)
  • 1 iunie: Ziua Copilului (miercuri)
  • 12 iunie Rusalii, 13 iunie A doua zi de Rusalii(duminică și luni)
  • 15 august: Adormirea Maicii Domnului (luni)
  • 30 noiembrie: Sfântul Andrei (miercuri)
  • 1 decembrie: Ziua Națională a României (joi)
  • 25 decembrie, 26 decembrie: Crăciunul și a doua zi de Crăciun (duminică și luni)

În anul 2023, românii vor beneficia tot de 15 zile libere legale. 12 dintre ele vor pica în cursul săptămânii, iar 3 în weekend. În plus, zilele de 6 și 7 ianuarie 2023 ar putea fi libere, dar și 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august, dacă vor fi adoptate proiectele de lege care prevăd acest lucru.

Citește și: Zile libere de la stat de Crăciun. Cine beneficiază de liber în acest an și câte zile libere sunt, de fapt, de Crăciun 2022