Câte zile libere vor avea românii în 2024. Sărbătorile legale care pică în weekend

Autor: Lavinia Medrea

Sărbătorile legale care pică în weekend

Sursa: PixaBay

În 2024, vom avea 17 zile libere, cu două în plus față de anul acesta. Totuși, aproape jumătate dintre ele vor pica în weekend.

În 2024, vom avea 17 zile libere legale. Din păcate, șapte zile vor pica în weekend, dar pentru a remedia această situație se va propune un proiect de lege pentru acordarea zilelor libere în zilele următoare, imediat după weekend. Încă nu s-a luat o decizie în această privință. 

Câte zile libere vor avea românii în 2024

Zilele libere din 2024 sunt următoarele: 

  • 1 ianuarie – Anul Nou
    2 ianuarie – Anul Nou
    6 ianuarie – Bobotează
    7 ianuarie – Sfântul Ioan Botezătorul
    24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române
    1 mai – Ziua Muncii
    3 mai – Vinerea Mare a Paștelui
    5 mai – prima zi de Paște ortodox 2024
    6 mai – a doua zi de Paște ortodox 2024
    1 iunie – Ziua Copilului
    23 iunie (duminică) – Rusalii
    24 iunie (luni) – A două zi de Rusalii
    15 august – Adormirea Maicii Domnului
    30 noiembrie – Sfântul Andrei
    1 decembrie – Ziua Națională a României
    25 decembrie – prima de Crăciun
    26 decembrie – a doua zi de Crăciun.

S-a prelungit durata concediului paternal. Așadar, tații pot sta zece zile lucrătoare cu cei mici, în loc de cinci.

S-a modificat și concediul de îngrijitor, în sensul că se acordă cinci zile libere lucrătoare pentru îngrijirea unei persoane care are nevoie de îngrijire medicală în situații grave. 

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Minivacanță August 2023: Bugetarii se vor bucura de 4 zile libere. Când va avea loc această minivacanță?

Dacă angajatorii nu vor să implementeze salariaților un mod flexibil de organizare a timpului de lucru, trebuie să motiveze refuzul în scris în maxim cinci zile de la primirea cererii de la salariat.

Schimbări privind perioada de probă a angajaților

S-au făcut schimbări legate de perioada de probă. De exemplu, se interzice stabilirea unei noi perioade de probă dacă în maxim 12 luni se încheie un contract individual de muncă pentru aceeași poziție, cu aceleași atribuții.

De asemenea, angajatorii trebuie să informeze salariații corect în privința condițiilor perioadei de probă dacă acestea există, dreptul și condițiile pentru formarea profesională oferită de angajator, suportarea de către angajator a asigurării medicale private, a contribuțiilor suplimentare la pensia facultativă sau la pensia ocupațională a salariatului, în condițiile legii, da și acordarea, din inițiativa angajatorului, a oricăror alte drepturi, atunci când

acestea sunt reprezentate de avantaje în bani acordate sau plătite de angajator salariatului ca urmare a activității profesionale a acestuia, relatează România TV.

Citește și: Tichete sociale pentru grădiniță 2023. Ce acte sunt necesare pentru încasarea sumei de 120 de lei în fiecare lună

Angajatorii sunt obligați să adapteze procedurile interne și documentația aferentă în așa fel încât să respecte legea dar și să mențină un raport de muncă optim, care să fie benefic și pentru salariat, și pentru activitate.