Câte zile nu ai voie să speli după Bobotează 2023. Greșeala pe care o fac majoritatea românilor

Autor: Amalia Georgescu
Actualizat: 04 oct 2023, 01:00

În ziua de Bobotează 2023 nu se spală rufe 

Sursa: PixaBay

Creștinii ortodocși sărbătoresc pe data de 6 ianuarie 2023 Botezul Domnului sau Boboteaza. Iată câte zile nu se spală rufe după această sărbătoare.

În calendarul creștin ortodox, pe data de 6 ianuarie 2023 este sărbătoare cu cruce roșie. Iată care este semnificația acestei sărbători și câte zile nu au voie credincioșii să spele rufe după Bobotează.

Bobotează 2023. Ce se sărbătorește, de fapt, pe data de 6 ianuarie? 

Una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin ortodox pică pe data de 6 ianuarie 2023.

Este vorba despre Botezul Domnului sau Boboteaza, așa cum mai este cunoscută sărbătoarea în limbaj popular. 

În fiecare an, pe data de 6 ianuarie, creștinii ortodocși își amintesc de momentul în care Mântuitorul Iisus Hristos a primit botezul de la Sfântul Ioan Botezătorul, în apa Iordanului. Aceasta este o sărbătoare importantă pentru toți credincioșii, o zi în care se sfințesc apele, iar în toate bisericile ortodoxe are loc slujba în care se sfințește agheasma cea mare. 

Iisus Hristos i-a cerut Sfântului Ioan Botezătorul să îl boteze, iar după ce acesta s-a împotrivit, crezând că nu este suficient de vrednic pentru a face acest lucru, a acceptat în cele din urmă să îl boteze pe fiul lui Dumnezeu.

Biserica amintește că Iisus Hristos nu s-a botezat pentru a se curăța de păcate, ci pentru a demonstra încă o dată importanța botezului.

Această taină a fost instituită de Iisus Hristos imediat după învierea Sa din morți, mai exact în momentul în care i-a trimis pe apostoli să propovăduiască Evanghelia către neamuri, potrivit crestinortodox.ro. 

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: 5 ianuarie 2023: Ajunul Bobotezei, zi de post negru. Ziua în care se alungă spiritele rele, iar fetele își visează ursitul

Câte zile nu ai voie să speli rufe după Bobotează 2023? 

În ziua de Bobotează se respectă mai multe tradiții, obiceiuri și superstiții, iar una dintre ele se referă la spălatul rufelor. Este cunoscut faptul că în zilele în care sunt sărbători cu cruce roșie, biserica interzice orice activitate casnică, astfel că nu se spală rufe, nu se calcă, nu se coase și nici nu se fac

treburi în gospodărie. 

De Bobotează, mai exact pe 6 ianuarie 2023, nu se spală rufe și nici în ziua care urmează după acestă sărbătoare, având în vedere că pe 7 ianuarie 2023 este prăznuit Sfântul Ioan Botezătorul. 

În popor, există o superstiție veche care spune că nu este bine să speli rufe timp de 9 zile după Bobotează, având în vedere că aceasta este ziua în care se sfințesc toate apele.

Biserica atrage atenția că aceasta este doar o superstiție și că sunt sfințite doar apele asupra cărora se oficiază slujba liturgică a sfințirii. Astfel, este greșită credința potrivit căreia nu se spală rufe timp de 9 zile după Bobotează, ci interdicția se păstrează doar în zilele în care este sărbătoare cu cruce roșie. 

„În cadrul slujbei de sfințire a apei citim în stihirile canonului că „firea apelor se schimbă”. Dar acest lucru nu înseamnă că se sfințesc toate apele, ci doar apa asupra căreia se oficiază slujba liturgică a sfințirii. E bine să știm că harul lui Dumnezeu vine acolo unde este chemat. Nici în cadrul Sfintei Liturghii, harul lui Dumnezeu nu se pogoară peste toată pâinea care este în biserică, pentru a o preface în Trupul Domnului, ci doar asupra darurilor pregătite special pentru aceasta. Pe de altă parte, apa sfințită nu este valabilă doar o anumită perioadă de timp. Din acest motiv, precizăm că este greșită credința că până la sfârșitul praznicului, adică 9 zile după Bobotează, apele sunt sfințite și că nu trebuie să o folosim pentru spălat.”, au precizat reprezentanții bisericii. 

Citește și: Ce este agheasma și când e bine să o consumăm. Există două tipuri, în funcție de săvârșirea acesteia. Înlătură deochiul și îi protejează de credincioși de boli