Câte zile nu se spală rufe după Bobotează, ziua în care se sfințesc apele. Tradiții și superstiții de Bobotează 2022

Autor: Amalia Georgescu
Actualizat: 06 ian 2022, 13:50

Boboteaza se sărbătorește pe 6 ianuarie 2022

Sursa: pexels

În fiecare an, pe data de 6 ianuarie este sărbătorit Botezul Domnului sau Boboteaza. Există o mulțime de tradiții și superstiții legate de această sărbătoare, iar una dintre ele face referire la spălatul rufelor. Câte zile după Bobotează nu se spală rufe?

În zilele în care sunt sărbători cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox, credincioșii știu că nu au voie să spele rufe sau să desfășoare activități în gospodărie. Când vine vorba despre Bobotează, există o superstiție care spune că nu doar pe 6 ianuarie există interdicția de a spăla rufe, ci aceasta se aplică mai multe zile la rând. Câte zile se spune că femeile nu au voie să spele rufe după Bobotează 2022?

Bobotează 2022. Câte zile nu se spală rufe?

Pe 6 ianuarie 2022 credincioșii sărbătoresc Botezul Domnului sau Boboteaza. Este sărbătoare cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox și se spune că în această zi toate apele se sfințesc, astfel că este păcat ca femeile să spele rufe. Boboteaza aduce aminte de momentul în care Mântuitorul Iisus Hristos a fost botezat în apa Iordanului de către Sfântul Ioan Botezătorul.

În amintirea acestui eveniment religios care are o importanță majoră, în bisericile ortodoxe se sfințește aghiasma mare pe 6 ianuarie, de Bobotează.

Pentru că Botezul Domnului sau Boboteaza este una dintre cele mai importante sărbători de peste an, credincioșii o respectă cu sfințenie. În această zi nu se muncește, nu se spală rufe, nu se calcă, ci este o zi pe care credincioșii ar trebui să o dedice odihnei și rugăciunii.

O superstiție veche spune că nu doar pe 6 ianuarie, de Bobotează, nu se spală rufe, ci și în următoarele 8 zile care urmează după această sărbătoare. Această superstiție a luat naștere în zonele rurale și s-a transmis din generație în generație, astfel că și astăzi mai este respectată de anumite persoane. Deși se crede că nu este bine să se spele rufe 9 zile după Bobotează, Biserica Ortodoxă Română nu interzice acest lucru.

Chiar dacă oamenii cred că toate apele se sfințesc pe 6 ianuarie, preoții atrag atenția că apă sfințită este doar cea peste care se pogoară Sfântul Duh în timpul slujbei, astfel că dacă este pusă apă sfințită peste o altă apă asta nu înseamnă că automat aceasta din urmă devine sfințită.

„În cadrul slujbei de sfințire a apei citim în stihirile canonului că "firea apelor se schimbă”.

Dar acest lucru nu înseamnă că se sfințesc toate apele, ci doar apa asupra căreia se oficiază slujba liturgică a sfințirii. E bine să știm că harul lui Dumnezeu vine acolo unde este chemat. Pe de altă parte, apa sfințită nu este valabilă doar o anumită perioadă de timp. Din acest motiv, precizăm că este greșită credința că până la sfârșitul praznicului, adică 9 zile după Bobotează, apele sunt sfințite și că nu trebuie să o folosim pentru spălat.”,
sunt de părere reprezentanții bisericii, potrivit crestinortodox.ro.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Pe ce dată e Boboteaza în 2022. Sărbătoare importantă pentru toți credincioșii la început de an

Tradiții și superstiții de Bobotează 2022. Ce nu ai voie să faci pe 6 ianuarie?

În ziua de Bobotează, mai exact pe 6 ianuarie 2022, credincioșii obișnuiesc să respecte mai multe tradiții și superstiții. După ce se sfințesc apele, în anumite zone ale țării preoții aruncă o cruce într-un râu sau lac, iar cei mai curajoși bărbați înoată pentru a o recupera. Se crede că cel care reușește să aducă crucea la mal va avea parte de foarte mult noroc, sănătate și va fi protejat de rele în noul an.

În noaptea de Bobotează se crede că fetele își pot visa ursitul. Pentru ca acest lucru să se întâmple, tinerele nemăritate trebuie să își pună busuioc sub pernă și să își lege un fir de ață roșie pe degetul inelar.

O altă superstiție spune că fetele nemăritate care pică pe gheață de Bobotează au șanse mari să se mărite.

În popor se spune că în ziua de Bobotează, oamenii nu au voie să se certe. Se crede că cei care fac acest lucru vor avea parte doar de rele în anul ce vine și de conflicte. Tradiția populară spune că de Bobotează nu se dau lucruri cu împrumut și că cei care fac acest lucru vor alunga norocul din casa lor.

Citeste si: Pe ce dată sunt următoarele două mari sărbători în calendarul ortodox 2022: Boboteaza și Sfântul Ioan Botezătorul