Câte zile rezistă salata de boeuf, friptura sau lebărul la frigider! Cele mai importante reguli de care trebuie să ții cont pentru a le consuma în siguranță după Crăciun

Autor: Laura Macovei

Specialiștii recomandă ca alimentele tradiționale să fie depozitate la temperaturi corespunzătoare, în frigider, la 2-4 grade Celsius

Sursa: România TV&pexels

În perioada sărbătorilor de iarnă, preparatele tradiționale precum salata de boeuf, sarmalele, toba de casă și lebărul sunt nelipsite de pe mesele românilor. Aceste bunătăți culinare sunt pregătite cu grijă pentru a impresiona invitații și a aduce savoare meselor festive. Totuși, este esențial să cunoaștem durata de viață a acestor alimente, pentru a ne asigura că le consumăm în siguranță.

Specialiștii recomandă ca alimentele tradiționale să fie depozitate la temperaturi corespunzătoare, în frigider, la 2-4 grade Celsius, pentru a prelungi termenul lor de valabilitate. 

Citește și: Prețurile au sărit în aer la Târgul de Crăciun din Craiova! Cât a ajuns să coste un gyros! Iată cât costă intrarea la Liftul lui Moș Crăciun

Câte zile rezistă salata de boeuf, toba de casă și lebărul la frigider

Dacă a fost servită pe masă pentru câteva ore, salata de boeuf poate fi consumată în următoarele 24-36 de ore. În cazul în care salata a fost păstrată direct la frigider, fără a fi expusă prea mult timp la temperatura camerei, valabilitatea poate crește.

Produsele din carne tradiționale, precum toba de casă și lebărul, au o durată de viață similară cu salata de boeuf. Dacă sunt păstrate în condiții optime de refrigerare, ele pot rezista 2-3 zile.

După acest interval, este recomandat să nu mai fie consumate.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Care a fost reacția lui Beniamin, fostul iubit al Danei Roba, după ce aceasta s-a afișat cu un alt bărbat? "Nu mai îmi trimiteți mesaje despre Dana, că ce a făcut, ce s-a întâmplat, cu cine e în relație..."

Sarmalele pot fi păstrate în frigider pentru maximum 7 zile, cu condiția să fie bine acoperite și încălzite înainte de fiecare servire.

Atât friptura, cât și cozonacul au o valabilitate maximă de 7 zile dacă sunt păstrate în recipiente etanșe, care să prevină uscarea sau contaminarea cu alte mirosuri din frigider.

Citește și: Cum se face piftia tradițională de porc pentru Crăciun 2024! Cea mai bună și ușoară rețetă pe care o poți pregăti pentru cei dragi

„Orice staționare pe mesele de sărbătoare va aduce un risc suplimentar, mai ales în produsele foarte perisabile, cum ar fi salata de boeuf sau alte tipuri de produse proaspete, la care durata de viață este destul de scurtă, până în 72 de ore. Ea se poate diminua la 50%”, explică Petru Alexe – Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor Galați, conform ȘtirileProTV.  

Cum pot fi păstrate alimentele în siguranță

Preparatele tradiționale pot fi savurate în siguranță dacă respectăm câteva reguli simple de păstrare.

  • Alimentele trebuie să fie depozitate în recipiente curate și etanșe.
  • Nu trebuie lăsate preparatele gătite expuse la temperatura camerei mai mult de 2 ore.
  • Alimentele trebuie încălzite înainte de a le consuma, mai ales în cazul produselor din carne.