Categoria de bugetari care primește 15.000 de lei din toamnă! Ce condiții trebuie să fie îndeplinite

Autor: Lavinia Medrea

 Ce condiții trebuie să fie îndeplinite

Sursa: PixaBay

Profesorii pot primi 15.000 de lei dacă acceptă să predea în zonele defavorizate. Iată toate detaliile!

Din toamnă, profesorii pot încasa cinci salarii minime brute pe țară direct pe card dacă își dau acordul să predea în zonele defavorizate.

Categoria de bugetari care poate primi 15.000 de lei din toamnă

„Personalul didactic repartizat cu statut de cadru didactic titular în unităţi de învăţământ aflate în zone defavorizate sau izolate, stabilite, cu consultarea partenerilor de dialog social, prin ordin al ministrului educaţiei, beneficiază de o primă de instalare neimpozabilă egală cu cinci salarii minime brute pe ţară cu obligaţia ca, pentru o perioadă de cinci

ani şcolari, să rămână titular în unitatea de învăţământ respectivă.

Prima se asigură din bugetul Ministerului Educaţiei şi se acordă o singură dată, indiferent de numărul de repartizări/transferuri/pretransferuri”, menționează Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023.

Citește și: Vești bune pentru seniori! Pensiile se majorează începând cu 2024! Câți bani vor primi pensionarii

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Prima este calculată în funcție de salariul minim, astfel că se va majora conform. Pentru prima din 2023, suma pentru care profesorii vor preda în zone defavorizate este de 15.000 de lei. 

Până acum, Ministerul Educației nu a transmis o listă cu unitățile de învățământ aflate în zonele izolate sau defavorizate din țară. 

Cresc salariile din învățământ în 2024

Conform Ordonanței de urgență nr 57/2023, Guvernul trebuie să majoreze salariile de bază din învățământ cu 1.300

de lei brut din luna iunie pentru cadrele didactice și didactice auxiliare și cu 400 de lei brut pentru personalul nedidactic, relatează  edupedu.ro.

Citește și: Salarii mai mari începând cu data de 1 septembrie 2023. O nouă majorare urmează să aibă loc din data de 1 ianuarie 2024

„Art. III – (2) Grila de salarizare aplicabilă sistemului național de învățământ începând cu 1 ianuarie 2024 se stabilește pornind de la salariul mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023 pentru profesori debutanți/asistenți universitari.

(3) Personalul didactic, personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic din sistemul de învățământ de stat beneficiază, începând cu 1 ianuarie 2024, de 50% din diferența stabilită între salariul de bază aflat în plată și salariul de bază stabilit prin grila de salarizare în vigoare la 1 ianuarie 2024”.