Categoria de elevi care va da, din nou, examenele de admitere în liceu. Ministrul Educației, Ligia Deca, a oferit toate detaliile

Author: Lavinia Medrea

 Ministrul Educației, Ligia Deca, a oferit toate detaliile

Sursa: Facebook Ligia Deca

Noul ministru al Educației, Ligia Deca, a anunțat că va reintroduce admiterea în liceu. Iată toate detaliile.

„Pentru admiterea la liceu ne dorim o soluție care să dea liceelor și o autonomie în a selecta în funcție de profil, dar să țină cont de nevoile de echitate”, a spus Ligia Deca. Noul ministru al Educației a precizat că, dacă proiectele legii vor fi adoptate în 2023, atunci noul examen de final de an pentru elevii de clasa a VIII-a și de admitere la liceu vor fi susținute de elevii care încep clasa a V-a în anul școlar 2023-2024.

Revin examenele de admitere în liceu, la decizia Ligiei Deca

„Este în continuare luată în calcul (n.r.: un examen separat pentru admiterea la liceu), dar forma finală este încă în discuție”, a declarat Ligia Deca. „Dacă legea educației va fi adoptată de Parlament până la finele acestui an, cei care intră în clasa a V-a în 2023-2024 vor da evaluarea pe noul sistem.

Poate vom avea timp să și pilotăm dintre soluții”
, a continuat ministrul Educației.

„Pentru admiterea în liceu ne dorim o soluție care să dea liceelor și o autonomie în a selecta în funcție de profil, dar să țină cont de nevoile de echitate. De aceea am spus că vom regândi în consultare cu specialiștii. Vom reanaliza tot ce înseamnă constructul nou de Bacalaureat și vom vedea în ce măsură ideile inițiale pot fi susținute.

(…) Vom anunța soluțiile atunci când vor fi agreate și gata să fie puse pe masa guvernului”, a precizat Ligia Deca, în cadrul unei conferințe de presă.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citeste si: Cine e Ligia Deca, noul Ministru al Educației! „Ligia Deca poate duce mai departe reformele în Educație”, a declarat Sorin Cîmpeanu

„Nu există o semnătură a mea pe România Educată, dar e o viziune asumată şi este una care mi se pare că este singurul cadrul strategic care ne-a ajutat să negociem pachetele de fonduri europene. Timpul alocat dezbaterii publice a respectat termenele legale. Cei care au dorit să-şi spună punctul de vedere şi l-au spus”, a afirmat, joi, ministrul Educației, citată de România TV.

Ligia Deca: „Este un proces de finalizare al pachetului legislativ”

„Ce avem în faţă este un proces de finalizare al pachetului legislativ, început în mandatul altui ministru, dar care nu poate înceta. Indicatorii de performanță ai sistemului educațional nu sunt la parametri la care trebuie să fie, avem nevoie de schimbări”, a afirmat Ligia Deca, despre proiectul legislativ.

„Pot garanta că MEN, cât voi fi eu ministru, nu va abdica de la principiul predictibilităţii.

S-a înţeles în spectrul politic nevoia de a nu mai suprinde comunităţile şcolare şi a da timp celor care susţin examene importante”, a încheiat Ligia Deca.