„Avem 4,7 milioane de dosare în plată și în momentul de față ne apropiem de un procent de 70%, aducă 3.160.000 de dosare în momentul de față le avem digitalizate.
Dar nu este vorba numai de digitalizare, este vorba de acest proces de evaluare a dosarelor de pensii care se face în baza Legii 127.
Mai precis, este vorba despre articolul 157 aliniatul 2, care a fost ulterior completat ca act normativ prin ordin de ministru, respectiv ordinul 487/2021 care a intrat în vigoare în 18 iunie şi
Ce se întâmplă cu punctul de pensie în România
Daniel Baciu a mai precizat că această procedură are în plan ca stagiile de cotizare ale fiecărui pensionar să fie foarte clar stabilite, „și anume în stagii de cotizare contributive, stații de cotizare asimilate și stagii de cotizare necontributive”.
„De ce spun lucrul acesta și este foarte important, pentru că dacă avem această bază de date cu evidențierea foarte clară a acestor stagii de cotizare, putem efectiv să aplicăm noua lege a pensiilor, care iar va avea o componentă foarte importanță, esențială, zic eu, și anume contributivitatea, astfel încât nouă act normativ să se ia în calcul efectiv aceste stagii pe care le vom avea foarte clar evidențiate.
Este vorba de ultimii 20 de ani în care s-au adunat aceste inechități, în sensul că avem pensionari în plată care au ieșit la pensi pe legislații diferite la momentele respective și avem pensionari cu cuantumuri diferite în plată și având aceeași stagiu de cotizare care e, de fapt, cea mai importantă inechitate”, a declarat Daniel Baciu.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
„Până la urmă este vorba despre raportarea la stagii de cotizare diferite. De fapt, vorbim de legea 3/1977 vorbim de legea 19/ 2000 și de actuala lege 263 care este în vigoare, care fiecare din aceste 3 legi au avut calculul lor a s-a raportat la stagii diferite de cotizare începând de la 25 de ani 30 de ani și respectiv 35 de ani cât este în prezent.
Deci, practic, avem pensionari în plată care au ieșit pe legea 19/2000 care s-a raportat la un stagiu de cotizare mai mic. Avem pensionari în plată care s-au ieșit actual pe legea 263/ 2010 care a intrat în vigoare de la 1/ ianuarie 2011, unde raportarea se face la 35 de ani prin stagiu complet de cotizare.
Și din acest motiv avem cuantumuri diferite pentru că calculul pensiei, calcului punctajului mediu anual s-a raportat la stagii de cotizare diferite, care erau evident în vigoare la vremea respectivă”, a mai
explicat Șeful Casei de Pensii, despre motivul pentru care există inechități la calculul pensiei.Este necesară o legislație pentru plata pensiilor majorate
Daniel Baciu a atenționat că este nevoie de o legislație pentru a fi efectuată plata pensiilor majorate.
„După cum bine știți, noi începem să achităm pensiile chiar în prima zi ale lunii și începând cu data de 1 decembrie noi deja achităm pensiile tuturor beneficiarilor noștri.
Casa de Pensii e o instituție de aplicare a legislației și noi avem nevoie de acest lucru, pentru a reuși să implementăm noile valori.
În primul rând noua valoare a punctului de pensie în sistem, în toate bazele de date, pentru că din noua valoare a punctului de pensie derivă și alte componente ale noastre care se modifică începând cu 1 ianuarie 2023 și avem acest timp necesar pentru a putea să facă să facem aceste lucruri în sistem.
Deci, undeva la până la sfârșitul acestei luni trebuie să avem aceste valori pentru a putea să le implementăm, astfel încât chiar cu 1 ianuarie să reușim să plătim pensiile majorate”, a declarat șeful Casei de Pensii.