Categoria de români care nu va beneficia de venitul minim de incluziune. Cum se acordă ajutorul de la stat

Autor: Bianca Vidoi

Ce români nu vor beneficia de venitul minim de incluziune

Sursa: PixaBay

Sistemul de ajutoare sociale va fi schimbat la data de 1 ianuarie 2024 și este posibil să apară venitul minim de incluziune.

Venitul minim de incluziune va curpinde venitul minim garantat și alocaţia pentru susţinerea familiei, iar toate aceste reglementări se găsesc într-un proiect de hotărâre.

Citeste si: 1 milion de bugetari vor avea salariile majorate de la 1 august. Ce creșteri vor fi și care este impactul bugetar

Cine va beneficia de venitul minim de incluziune

În prima lună a anului 2024 va apărea venitul minim de incluziune, care este un beneficiu de asistență socială ce va fi acordat lunar și care se va compune dintr-unul sau din două ajutoare financiare, ajutorul de incluziune și ajutorul pentru familia cu copii.

De venitul minim de incluziune vor beneficia și persoanele singure, c etățeni români care au domiciliul sau, după caz, reședința în România și care îndeplinesc condițiile de acordare din Legea 196/2016, pe lângă familii.

Persoanele singure și familiile ce nu au cetățenie română pot și acestea să beneficieze de minimul de incluziune, dacă se află în una din situațiile următoare:

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

sunt cetățeni ai unui stat membru al Uniunii Europene, ai Spațiului Economic European, ai Confederației Elvețiene sau străini, denumiți în continuare cetățeni străini, pe perioada în care au domiciliul ori, după caz, reședința în România, în condițiile legislației române; sunt cetățeni străini sau apatrizi cărora li s-a acordat o formă de protecție în condițiile legii; sunt apatrizi care au domiciliul sau, după caz, reședința în România.

Citeste si: Noua lege a Educației! Sorin Cîmpeanu anunță noi schimbări la nivel educațional pentru copiii cu nevoi speciale

Care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească beneficiarii

Potrivit legii, pentru ca familiile și persoanele singure lipsite de venituri sau care nu acoperă nivelul de trai minimal să poată obține minimul de incluziune dacă veniturile lor nete lunare ajustate sunt de până la 700 de lei inclusiv.

Persoanele singure sau familiile ce au obținut luna precedentă cererii ajutorului un venit net pe membru de familie mai mare de 700 de lei, împreună cu cei ce au în proprietate, închiriere, comodat ori altă formă de deţinere a unuia sau

a mai multor bunuri nu pot beneficia de venitul minim de incluziune.

Citeste si: Venitul minim de incluziune. Ce persoane vor primi bani din partea statului și ce acte trebuie să depună pentru a beneficia de acest ajutor

Sursa: avocatnet.ro

 


Alexandra nu vede cu ochi buni apropierile dintre Gagea și Virginia, așa că reacționează. Andreea Mantea a întrebat-o dacă este geloasă pe cei doi, însă concurenta de la „Casa iubirii” neagă cu vehemență.