Categoria de români care va avea o pensie mai mare cu 890 de lei: De la 1 ianuarie 2025 le va fi indexată partea contributivă

Autor: Cristina Mocanu

Categoria de români care va avea o pensie mai mare cu 890 de lei

Sursa: facebook.com

O anumită categorie de români ar urma să primească 890 de lei în plus la pensie.

Vești bune pentru anumiți pensionari. Aceștia ar urma să primească în plus la pensie 890 de lei, pe lângă indexarea de la 1 ianuarie 2025. Care sunt pensionarii care vor primi bani în plus?

Pensionarii care urmează să primească 890 de lei

O anumită categorie de pensionari ar urma să primească 890 de lei în plus la pensie. Este vorba despre persoanele care primesc pensii speciale.

Astfel, începând cu data de 1 ianuarie 2025, pensia lor, compusă din două părți, ar urma să crească. În noiembrie 2024, pensia contributivă a fost de 7.300 de lei, iar până la pensia medie de 25.000 de lei primesc sume suportate de stat pentru care seniorii nu au contribuit.

Conform gandul.ro, pensia acestora ar urma să crească în medie cu 890 de lei, începând cu data de 1 ianuarie 2025, după ce aceasta va fi indexată cu 12,2%, ceea ce înseamnă că această majorare se va aplica pentru 5.600

de foști magistrați.

Cei care au activat în acest domeniu ies la pensie la vârsta de 60 de ani, dar există și excepții când aceștia pot ieși la pensie la 50 de ani, după doar 25 de ani de muncă.

Citește și: Pensionarii din România pierd ajutorul de 1.400 de lei: Suma era virată de două ori pe an persoanelor vulnerabile

Indexarea pensiilor de la 1 ianuarie 2025

Indexarea pensiilor ar urma să se facă pe baza face pe baza ratei medii anuale a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut. În 2023, rata inflației a fost de 10,3%, iar creșterea salariului mediu brut a contribuit cu încă 2%, ceea ce înseamnă că procentul total de creștere a pensiilor pentru 2025 este estimat la 12,3%.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Ce pensie are Monica Tatoiu și pe ce cheltuie banii. “Eu nu le-am cu pusul deoparte. Nu stau la hoteluri de cinci stele. Merg la second-hand.”

De asemenea, un alt punct important este valoarea punctului de referință care ar urma să crească de 81 de lei la 91 de lei.

Acest indicator urmând să fie înmulțit cu numărul total de puncte acumulate de pensionari.

Plata pensiilor majorate se face, în primul rând, din veniturile generate de contribuțiile de asigurări sociale (CAS). În cazul în care aceste venituri nu sunt suficiente, statul român va recurge la resurse suplimentare din bugetul de stat.

Majorarea pensiilor este o veste bună pentru toți pensionarii din România, în special pentru cei care au o pensie mare și au contribuit mult timp la sistemul public.

Această creștere le va permite să își îmbunătățească nivelul de trai, compensând în parte impactul inflației.

Citește și: Când vor fi livrate pensiile în ianuarie 2025. Bugetul pe anul viitor nu a fost încă stabilit. Cum ar putea fi afectați pensionarii

Potrivit romaniatv.net, în lege se spune că ”Valoarea punctului de referință (punctul de pensie – n.r.) se majorează anual, la începutul fiecărui an, în luna ianuarie, cu rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuți în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicați de Institutul Naţional de Statistică”

Astfel, această indexare reprezintă un pas important în sprijinirea seniorilor, subliniind totodată necesitatea unor politici fiscale sustenabile care să asigure viitorul sistemului public de pensii.