Categoria de români care va beneficia de vouchere de vacanță în 2023! Tot ce trebuie să știi despre aceste tichete

Author: Lavinia Medrea
Actualizat: 16 iun 2023, 10:05

Tot ce trebuie să știi despre aceste tichete

Sursa: PixaBay/Twitter @ziarulunirea - colaj Kanal D

După ce angajații din sistemul de sănătate au amenințat că vor protesta, Guvernul a decis să le dea vouchere de vacanță celor care nu primeau aceste benefici.

Angajații din domeniul sanitar au amenințat că intră în grevă generală, motiv pentru care au primit și ei vouchere de vacanță. Deocamdată, personalul sanitar a intrat în grevă japoneză pe 7 iunie, dar au amenințat că vor opri total activitatea.

Categoria de români care va beneficia de vouchere de vacanță în 2023

Categoria de români care va beneficia de vouchere de vacanță în 2023
[Sursa: PixaBay]

„Acordarea voucherelor de vacanță   la nivelul unităților sanitare publice nu s-a efectuat în mod unitar, fapt care a generat discriminări între salariații diferitelor unități sanitare din sistemul sanitar public.

Greva japoneza a început pe 7 iunie. Astfel, în unele unități sanitare personalul din cadrul UPU, CPU, medicii rezidenți, personalul de cercetare, etc au beneficiat de vouchere, fiind finanțați integral de la bugetul de stat, în timp ce personalul medico-sanitar, TESA, personalul de deservire, etc.

nu a beneficiat de acest drept, neavând aceeași sursă de finanțare”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de ordonanță de urgență.

Citește și: Motivul pentru care angajații primesc tichete de masă cu valori diferite. Care este valoarea maximă

„Pentru toate celelalte categorii de angajați din sistemul public, autoritățile au găsit resurse financiare. Pentru sistemul public de sănătate, aceste resurse nu se găsesc din 2018! Atât timp cât finanțarea voucherelor de vacanță este lăsată la latitudinea ordonatorului de credite, evident că cele mai multe spitale nu-și permit să mai aloce bani pentru acestea, atâta timp cât își acoperă cu greu cheltuielile pentru funcționarea de zi cu zi!”, a declarat Federația Sanitas.

Cât timp sunt valabile voucherele de vacanță

Conform autorităților,  „voucherele au o perioadă de valabilitate de un an de la data emiterii”, arată Ministerul Turismului.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Persoanele care încearcă să vândă voucherele în schimbul banilor riscă amenzi uriașe, atât ei cât și cumpărătorii. Este vorba de sancțiuni de până la 26.000 de lei. De asemenea, unitățile de cazare sau agențiile de turism care acceptă vouchere ce aparțin altor persoane vor fi amendate cu 13.300 de lei.

„Instituțiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare, și la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituțiile publice, acordă, anual, în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2026, vouchere de vacanță în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat”, a declarat Ministerul Finanțelor.

Citește și: Cine sunt primii bugetari concediați, după ce au fost aprobate măsurile pentru acoperirea găurii bugetare în valoare de 20 de miliarde de lei

„Potrivit prevederilor art.1 alin.(1), alin.(2) și alin.(2ˆ4) din OUG nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanță, cu modificările și completările ulterioare pentru recuperarea și întreținerea capacității de muncă a personalului salarial, angajatorii care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă pot acorda, în condițiile legii, bonuri de valoare, denumite în continuare vouchere de vacanță.

Instituțiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare, și la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituțiile publice, acordă, anual, în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2026, vouchere de vacanță în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat.

În limita resurselor bugetare, angajatorul stabilește când acordă voucherele de vacanță, de comun acord cu organizațiile sindicale legal constituite sau cu reprezentanții salariaților, după caz”, mai menționează instituţia.

Ce nu ai voie să faci cu voucherele de vacanță

Este interzisă prin lege:

  • utilizarea voucherelor de vacanță pentru achiziționarea altor servicii decât cele prevăzute
  • comercializarea voucherelor de vacanță în schimbul unor sume de bani și/sau al altor bunuri și/sau servicii.

Ce amenzi poți primi dacă vinzi voucherele de vacanță

„(1) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei acceptarea de către unitatea afiliată spre comercializare a tichetelor de vacanţă de către alte persoane decât titularul tichetului de vacanţă. (2) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 10.000 lei şi retragerea certificatului de clasificare, respectiv a licenţei de turism acceptarea de către unităţile afiliate de tichete de vacanţă pentru achiziţionarea de servicii care nu îndeplinesc condiţiile pachetului minim de servicii prevăzut la art. 1 alin. (7).  (3) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei fapta unităţii afiliate de a da rest în bani la tichetul de vacanţă”, menționează documentul.