Categoriile de persoane care sunt obligate, în continuare, să depună declarații la furnizorul de energie electrică, dacă vor să beneficieze de plafonare

Author: Andreea Buinoschi

Categoriile de persoane care sunt obligate, în continuare, să depună declarații la furnizorul de energie electrică, dacă vor să beneficieze de plafonare

Sursa: pexels

Unele categorii de persoane vor trebui, în continuare, să depună declarații la furnizorul de energie electrică, dacă vor să beneficieze de plafonarea prețurilor la facturi.

Deși declarațiile au fost eliminate, unele categoriile de persoane, dacă își doresc să beneficieze de plafonarea prețurilor la energie, vor trebui să depună declarații la furnizorul de energie electrică.

Categoriile de persoane care sunt obligate să depună declarații la furnizorul de energie electrică

Virgil Popescu, ministrul Energiei, a anunțat, în urmă cu doar câteva zile, că declarațiile ce trebuiau depuse la furnizorul de energie electrică nu mai sunt obligatorii, dar cu mici excepții.

Persoanele care nu mai trebuie să le depună sunt: persoanele care stau cu chirie, persoanele care au mai multe locuințe și persoanele care au mai multe contracte cu furnizorii de energie electrică.

Persoanele care vor trebui, în continuare, să depună declarațiile pe proprie răspundere sunt: familiile care au cel puțin trei copii, familiile monoparentale și persoanele care folosesc aparatură medicală.

Citește și: Noi schimbări în ceea ce privește închirierea locuințelor. Regulile de care trebuie să țină cont proprietarii

Anunțul eliminării obligativității depunerii declarațiilor a fost anunțat de către Virgil Popescu, la scurt timp după ce, marți, 20 decembrie, PSD a declarat că va propune în Coaliția de Guvernare eliminarea acesteia.

Ministrul Energiei a spus că declarațiile vor fi eliminate, deoarece toți cetățenii trebuie să beneficieze de această plafonare, după ce prețurile unui kWh au explodat.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Virgil Popescu a anunțat renunțarea la obligativitatea depunerii declarației la furnizorul de energie electrică

Înainte ca ministrul Energiei să facă acest anunț, PSD susținea necesitate renunțării la declarații, motivând că „formularea din lege este neclară”, dar și că, dacă se va aplica, va duce la discriminări, „în special în cazul chiriaşilor care se încadrează în limitele de consum pentru care se acordă preţuri mai mici la energia electrică”.

Mai mult decât atât, un alt argument adus a fost cantitatea mare de declarații ce trebuia să fie depusă într-un timp foarte scurt, mai exact, până la finalul anului curent.

„Referitor la prevederea din legea aprobată de Parlament prin care românii cu mai multe locuri de consum au obligația să dea o declarație pe proprie răspundere, anunț că situația este în curs de rezolvare.

Încă de la sfârșitul săptămânii trecute, premierul Nicolae Ciucă a trasat sarcina creării unui proiect de ordonanță care să ELIMINE aceste declarații, pentru ca toți cetățenii să beneficieze de tarifele plafonate indiferent de numărul locurilor de consum.

Citește și: Model cerere și declarație ANRE preț plafonat la energie electrică și gaze naturale 2023

Proiectul va fi finalizat și pus în transparență decizională în seara aceasta, urmând să fie aprobat săptămâna viitoare, în cadrul ultimei ședințe de guvern de anul acesta”, a anunțat Virgil

Popescu, în urmă cu două zile.