Câți ani de vechime în muncă trebuie să aibă un român pentru a primi 1.400 de lei la recalcularea pensiilor

Autor: Diana Ghita

Majoritatea pensiilor se măresc de la 1 septembrie

Sursa: PixaBay; Unsplash

De la 1 septembrie 2024, toate cele 5.000.000 de pensii vor fi recalculate. Peste 3.000.000 de pensii vor fi majorate, în timp ce 2.000.000 de pensii vor rămâne la aceeași valoare.

Noua lege a pensiilor, care aduce, după sine, recalcularea pensiilor, are la bază trei obiective principale: eliminarea inegalităților din sistem, aducerea pensiilor mici la un nivel optim și stabilizarea sistemului de pensii pe termen mediu și lung.

Românii urmează să afle cu cât li se vor mări pensiile

În această vară, pensionarii așteaptă adeverințele de la Casele de Pensii pentru a afla cât vor primi de la 1 septembrie.

Procesul de recalculare pare să fie întârziat, deoarece până în prezent nu s-au trimis adeverințele către pensionari. Newsweek a raportat că aceste adeverințe vor fi distribuite prin Poșta Română, indiferent dacă pensionarii își primesc pensia prin poștă sau nu.

De asemenea, recalcularea pensiilor îi include și pe cei care s-au pensionat în 2024, însă numărul de ani de muncă necesar pentru ca pensionarii să primească o majorare de 1.400

de lei la recalcularea din septembrie variază semnificativ.

Citește și: Când vor primi pensionarii deciziile de recalculare a pensiilor: Ministrul Muncii „Nicio pensie nu scade. Echitate între pensionari”

Un exemplu relevant este cel al unui român cu o pensie modestă, care va avea o creștere substanțială la recalculare. Acesta s-a pensionat în februarie 2024, are o pensie actuală de 2.400

de lei și un punctaj mediu anual de 1,2, cu punctul de pensie de 2.054 de lei.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Ce vechime trebuie să aibă un român pentru a primi 1.400 de lei în plus la pensie

După 42 de ani de muncă, acesta va beneficia de un număr mare de puncte bonus, ceea ce va duce la o majorare semnificativă a pensiei lui.

Punctele bonus obținute pentru 42 de ani de muncă sunt calculate astfel: 5 ani x 0,5 puncte+ 5 ani x 0,75 puncte+ 7 puncte= 13,25 puncte de contributivitate sau puncte bonus.

În plus, pensionarul mai are 35 de puncte de contributivitate. Totalul punctelor este de 35+ 13,25= 48,25 puncte, care, înmulțite cu 81 de lei punctul de referință, rezultă într-o pensie brută de 3.910

de lei, după ce pensiile vor fi recalculate. Din această sumă, se va deduce un impozit de 10% pentru suma ce depășește 2.000 de lei, adică 190 de lei. Astfel, pensia netă recalculată va fi de 3.720 de lei.

Citește și: Pensionarii care vor primi 1.200 de lei în plus la pensie după recalculare: Câte puncte a acumulat o persoană care a muncit doar 31 de ani

Formula de recalculare a pensiei este următoarea: Punctele totale x 81 de lei (valoarea punctului de referință). Totalul punctelor este format din punctele de contributivitate, punctele de stabilitate și punctele pentru perioadele asimilate.

 


Episodul 24 al serialului turcesc “Vinovați de iubire” este difuzat la Kanal D joi, 4 iulie 2024. Îl poți urmări și online, live pe kanald.ro.