Noua lege a pensiilor, care aduce, după sine, recalcularea pensiilor, are la bază trei obiective principale: eliminarea inegalităților din sistem, aducerea pensiilor mici la un nivel optim și stabilizarea sistemului de pensii pe termen mediu și lung.
Românii urmează să afle cu cât li se vor mări pensiile
În această vară, pensionarii așteaptă adeverințele de la Casele de Pensii pentru a afla cât vor primi de la 1 septembrie.
De asemenea, recalcularea pensiilor îi include și pe cei care s-au pensionat în 2024, însă numărul de ani de muncă necesar pentru ca pensionarii să primească o majorare de 1.400
Un exemplu relevant este cel al unui român cu o pensie modestă, care va avea o creștere substanțială la recalculare. Acesta s-a pensionat în februarie 2024, are o pensie actuală de 2.400
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Citește și: Anunț pentru pensionarele din țară. Cum arată calendarul pensiilor pentru luna decembrie
Ce vechime trebuie să aibă un român pentru a primi 1.400 de lei în plus la pensie
După 42 de ani de muncă, acesta va beneficia de un număr mare de puncte bonus, ceea ce va duce la o majorare semnificativă a pensiei lui. Punctele bonus obținute pentru 42 de ani de muncă sunt calculate astfel: 5 ani x 0,5 puncte+ 5 ani x 0,75 puncte+ 7 puncte= 13,25 puncte de contributivitate sau puncte bonus.
În plus, pensionarul mai are 35 de puncte de contributivitate. Totalul punctelor este de 35+ 13,25= 48,25 puncte, care, înmulțite cu 81 de lei punctul de referință, rezultă într-o pensie brută de 3.910 de lei, după ce pensiile vor fi recalculate. Din această sumă, se va deduce un impozit de 10% pentru suma ce depășește 2.000 de lei, adică 190 de lei. Astfel, pensia netă recalculată va fi de 3.720 de lei.
Formula de recalculare a pensiei este următoarea: Punctele totale x 81 de lei (valoarea punctului de referință). Totalul punctelor este format din punctele de contributivitate, punctele de stabilitate și punctele pentru perioadele asimilate.