Câți ani trăiește o pisică. Cel mai recent studiu schimbă tot ce se știa

Autor: Denisa Irimia

Cat timp traieste o pisica

Sursa: freepik

Mitul celor 9 vieți ale pisicii a fost din nou demontat, dacă mai era nevoie de dovezi. O cercetare recentă a stabilit câți ani poate trăi, în medie, o felină.

Unul dintre cele mai răspândite mituri despre pisici este că acestea ar avea 9 vieți. În realitate, felinele au o durată de viață limitată, iar cercetătorii au determinat speranța medie de viață pentru aceste animale de companie. Durata de viață a unei pisici variază în funcție de rasă și gen.

Citește și: O nouă problemă de sănătate pentru Kate Middleton după anunțul cancerului! Ce diagnostic a primit

Câți ani trăiește o pisică

Pisicile sunt printre cele mai îndrăgite animale de companie. Stăpânii le oferă îngrijire și atenție, dorindu-și să le aibă alături cât mai mult timp, sau chiar pentru mai multe vieți, dacă ar fi să credem mitul celor 9 vieți ale pisicii. O cercetare recentă a determinat câți ani trăiește, în medie, o felină.

Conform cercetătorilor, speranța de viață a pisicilor este influențată de rasă, de condițiile de mediu și de îngrijire.

În medie, femelele trăiesc cu 1,3 ani mai mult decât motanii, indiferent de specie.

Statistic vorbind, o pisică de casă bine îngrijită, deparazitată și hrănită corespunzător va avea o viață mai lungă decât o pisică maidaneză.

La celălalt capăt al spectrului, pisicile din rasa Sphynx sunt cele mai puțin longevive, având o speranță de viață de doar 6,8 ani. Ele sunt, de asemenea, foarte sensibile și predispuse la numeroase boli.

Pentru a determina vârsta unei pisici în funcție de specia sa, se folosește un calcul specific. O lună de viață la pisici echivalează cu 6 luni la om. Astfel, o pisică de 2 luni este considerată a avea echivalentul unui an uman.

Acest calcul este valabil pentru primul an de viață. Astfel, la împlinirea unui an de la naștere, pisica va avea echivalentul a 24 de ani umani.

După primul an, se adaugă câte 4 ani pentru fiecare an suplimentar. Astfel, la 2 ani, pisica va avea 28 de ani în echivalent uman și așa mai departe. Conform acestui calcul, dacă o pisică trăiește 15 ani, ea va avea echivalentul a 80 de ani umani.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Ce se întâmplă cu pisica care a mers să nască la veterinar, după ce a devenit virală! Medicii au făcut anunțul despre puiuții ei

Cum se calculează vârsta pisicii în ani omenești

Așa cum se știe, vârsta unui câine poate fi dedusă ușor: un an pentru câini echivalează cu șapte ani umani, deși acest lucru variază în funcție de rasă și greutate.

Dar cum calculăm vârsta unei pisici în ani umani? Și până la ce vârstă trăiesc pisicile? La ce vârstă este considerată o pisică bătrână?

Durata de viață a pisicilor este influențată de o serie de factori. Locul unde trăiesc, nivelul lor de îngrijire și eventualele afecțiuni medicale joacă un rol important în determinarea longevității acestora.

Pisicile sunt considerate a fi în vârstă la 10 ani. Începând de la această vârstă, se observă primele schimbări ale blănii. Mai mult, pisicile în vârstă devin mai liniștite și dorm mai mult.

Ele necesită îngrijiri speciale, cum ar fi o hrană special formulată pentru a fi ușor mestecată și adaptată nevoilor reduse de energie ale pisicii în vârstă.

În contrast cu oamenii, procesul de îmbătrânire la pisici nu progresează în mod liniar. Pisicile experimentează o dezvoltare rapidă în primii doi ani. La vârsta de doi ani, o pisică are echivalentul a 24 de ani umani.

De la acest punct, pisica este considerată complet adultă și procesul de îmbătrânire devine mai uniform. Acum, fiecare an de viață al pisicii este echivalent cu aproximativ patru până la cinci ani umani. Astfel, o pisică în vârstă de 10 ani are aproximativ vârsta umană de 56 de ani.

Aceste sunt estimări aproximative care ne ajută să avem o idee mai clară despre vârsta pisicilor. Unele pisici pot părea tinere chiar și la o vârstă înaintată, în timp ce altele mai tinere pot să pară mai lente sau mai puțin active.