Gheorghe Zamfir este unul dintre cei mai renumiți naiști din lume
Născut la Gaești pe 6 aprilie 1941, naist virtuoz și compozitor român, Gheorghe Zamfir este unul dintre cei mai mari muzicieni români a cărui faimă a depașit demult granițele țării, devenind unul dintre cei mai renumiți naiști din lume.
Maestrul și-a făcut debutul la o vârstă fragedă chiar la stația radio din localitatea natala Gaești. Avea numai 12 ani când și- a luat acordeonul și s-a dus la stație, hotărât să impresioneze audiența din mica localitate.
Citeste si: Gheorghe Zamfir si iubita, surprinsi impreuna la Manastirea Voronet VIDEO
„Deci noi depindeam de acea staţie de radioficare. La ea m-am dus într-o zi, cu acordeonul, la 12 ani, şi am zis: « Sunt băiatul lui Tudor Zamfir, zis Băcanul. Aşa era el cunoscut în acel târguşor de vreo 7.000–8.000 de oameni.»”
- „Și ce vrei să faci?”
-„Să vă cânt la staţie, că am auzit că mai vin pe aici unii, lăutari.”
- „Ştii să cânţi ceva?”
- „Da.”
- „Bine, mă, hai, cântă! Ai microfonul acolo, te anunţ: «Băiatul lui Tudor Zamfir, Băcanul, Gheorghe Zamfir, în vârstă de 12 ani, cântă pentru dumneavoastră la acordeon.»”
Asta a fost tot. Am cântat câteva melodii, le-a plăcut mult, tata era fericit, tot târgul vuia.", a povestit Gheorghe Zamfir, unul dintre cei mai renumiți naiști din lume, despre debutul lui în Găeşti intr-un interviu acordat acordat ziarului Adevarul.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Deși debutul și l-a făcut cântând la acordeon, naiul este cel care l-a adus pe Gheorghe Zamfir pe culmile succesului și datorită căruia și-a câștigat titlul de „Regele naiului„.
Citeste si: Gheorghe Zamfir, un anonim pe plaja la Mamaia VIDEO
Biografia lui Gheorghe Zamfir
În 1955, la vârsta de 14 ani, tatăl său îl înscrie la Școala de muzică nr.
„ Asta se întâmpla prin 1950, când am fost acceptat la Școala Specială de Muzică numărul 1 din București. Aveam 14 ani. Am reușit la examen, în comisia care alegea elevii după conformația fizică. Acești profesori, din comisie, erau vreo 14-15. Eu venisem de la țară, habar n-aveam cine e Fănică Luca. Văzând că am configurația pentru acest instrument, Fănică Luca mi-a zis să încerc să cânt la nai. Eu i-am zis că refuz și am plecat din clasă. Tata m-a împins din nou, mi-a dat și două palme, și așa am rămas cu titlu de încercare la nai, pentru două luni, dacă nu-mi convine, pot să plec, ceea ce s-a și întâmplat. După două luni, din cauza efortului fizic am părăsit naiul. M-am dus la clasa de contrabas. M-a căutat Fănică Luca, la câteva zile, prin școală, mi-a dat câteva palme și m-a întors la clasă. Mi-a zis: «Cu trei melodii am cucerit Globul Pământesc. Tu ai să-l cucerești mai mult ca mine. Nu-ți dai seama că ai talent?». Și am rămas la clasă.”
În 1982 crează prima rapsodie şi primul concert pentru nai şi orchestră pe care le înregistrează pentru Philips cu Filarmonica din Monte Carlo, la pupitru Laurence Foster. După o carieră muzicală de succes, în 1982, în plin comunism, dedică un concert lui Dumnezeu. Cade în dizgrația cuplului Ceaușescu. Este nevoit să plece în exil. „Urlând de durere, cu inima sfâșiată în bucăți, am luat drumul exilului, în luna martie 1982, cu două valize și cu naiurile la spinare. Pașaportul mi l-a băgat în buzunar fostul ministru de Externe, Ștefan Andrei, care mi-a spus: “Pleci și nu te mai întorci. Altfel, Ceaușescu te omoară!”. Exilul a fost absolut teribil pentru mine. Dacă nu plecam din țară eram arestat, condamnat și poate pierdut fizic.” Cariera sa continuă și în exil, bucurându-se de succes mondial și ajungând unul dintre cei mai mari naiști din lume.
Citeste si: Gheorghe Zamfir, in lacrimi la Moastele Sfantei Parascheva! Artistul s-a rugat o jumatate de ora
Câți bani a primit pentru melodia „The Lonely Shepherd”, care a apărut pe coloana sonora a filmului „Kill Bill”
Maestrul Gheorghe Zamfir a atins apogeul carierei odată cu compunarea și înregistrarea coloanelor sonore ale filmelor Kill Bill, Once Upon a Time in America sau Karate Kid.
Deși presa a speculat că piesa ” The Lonely Shepherd„ care a apărut pe coloana sonoră a filmului Kill Bill, i-ar fi adus maestrului Gheorghe Zamfir o gramadă de bani, se pare că lucrurile au stat de fapt invers și că producătorii filmului l-au dezamăgit foarte tare pe artist care nu a primit banii pentru folosirea melodiilor sale nici până in ziua de azi.
Întrebat dacă intenționează să-i dea în judecată pe producătorii filmului Kill Bill pentru că nu i-au oferit banii, artistul a răspuns dezamagit: „N-o să dau în judecată pe nimeni. Presa m-a făcut în toate felurile: hoț, nebun, se pare că nu mai reprezint nimic în țara asta. O să-mi vad de treburile mele. Cât despre Kill Bill, nu am recuperat nimic si nici nu cred că o sa mai văd banii ăștia vreodată”, a declarat pentru revista VIP Gheorghe Zamfir.