Câți bani ar primi românii în plus dacă plafonul de impozitare al pensiilor și al salariilor ar fi modificat: ”Trebuie să creștem puterea de cumpărare!”

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 29 mai 2024, 12:26

Guvernul României vrea să modifice plafonul de impozitare a pensiilor.

Sursa: pexels.com

Guvernul României vrea să modifice plafonul de impozitare a pensiilor. Care sunt măsurile economice care ar urma să îmbunătățească nivelul de trai al pensionarilor?

Guvernul României intenționează să modifice plafonul de impozitare a pensiilor, pentru a crește veniturile pensionarilor și a le proteja puterea de cumpărare. Fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, a detaliat planurile care vizează ajustarea economică necesară pentru această categorie vulnerabilă.

Plafonul de impozitare a pensiilor urmează să fie modificat

Într-un efort de a sprijini creșterea puterii de cumpărare a cetățenilor români, guvernul condus de premierul Marcel Ciolacu intenționează să ajusteze plafonul de impozitare a pensiilor.

Această modificare este parte a unui pachet mai amplu de măsuri economice menite să îmbunătățească nivelul de trai al pensionarilor.

Decizia de a impozita pensiile care depășesc pragul de 2.000 de lei a fost luată într-o perioadă în care condițiile economice și nivelul de trai erau diferite. Cu toate acestea, având în vedere creșterile succesive ale prețurilor și ajustările inflaționiste, premierul Ciolacu consideră că este necesară o reevaluare a acestui plafon.

Această modificare ar trebui să reflecte mai bine realitățile economice actuale și să protejeze puterea de cumpărare a pensionarilor.

Fostul ministru al Muncii și Protecției Sociale, Marius Budăi, a explicat că, în cazul în care plafonul de impozitare ar crește cu 100 de lei, angajatul ar beneficia doar de un spor de 10 lei la venitul net. El subliniază că această măsură ar avea un impact relativ mic asupra veniturilor angajaților, dar ar putea avea o importanță semnificativă pentru pensionari, mai ales pentru cei cu venituri mici.

Marius Budăi a explicat pentru Antena 3 că: „Dacă pragul de impozitare ar crește cu 100 de lei, angajatul rămâne doar cu 10 lei în plus, și aici este, de fapt, problema. Pentru că noi trebuie să discutăm, așa cum a spus și premierul României, trebuie să apărăm puterea de cumpărare a celor cu pensiile mici, și aici trebuie un alt mecanism, nu neapărat mărirea pragului.

Nu aș spune neapărat mărirea pragului, pentru că nu vreau să introduc această ipoteză, nici premierul nu a introdus și nu vreau să introduc această speranță, sau această informație în spațiul public despre mărirea pragului, un mecanism prin care să conservăm puterea de cumpărare a celor cu pensii mici, mecanism care ne dorim să fie introdus odată cu recalcularea de la 1 septembrie, conform legii în vigoare, recalculare care cu siguranță se va întâmpla.

De altfel, ați văzut și preocuparea noastră pentru cei cu salariile mici, nu doar pentru cei cu pensiile mici. Și acolo, conform acelei directive, și aici nu am ce să fac. Trebuie să reamintesc de noiembrie 2021 când am avut, pentru a doua oară, onoarea să fiu într-un Guvern al României, am găsit pe o guvernare strict de dreapta un punct de vedere negativ cu privire la aprobarea directivei cu salariul minim european.

Am reușit atunci, alături de premierul Marcel Ciolacu, am discutat în coaliție și am reușit să lămurim coaliția întreagă astfel încât astăzi aveam acea directivă și se va transforma în lege și în România”.

Budăi a argumentat că este esențial să se găsească mecanisme eficiente pentru a proteja și îmbunătăți puterea de cumpărare a pensionarilor cu venituri mici. În loc să se concentreze doar pe creșterea pragului de impozitare, guvernul ar trebui să implementeze soluții mai cuprinzătoare pentru a asigura stabilitatea economică a acestei categorii vulnerabile.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Cine sunt seniorii care vor beneficia de majorări considerabile de la 1 septembrie! Simona Bucura-Oprescu, anunț pentru pensionarii din România!

Recalcularea pensiilor și majorarea salariului minim

Pe lângă ajustarea plafonului de impozitare, guvernul intenționează să implementeze și alte măsuri economice importante. Una dintre acestea este recalcularea pensiilor, care va intra în vigoare în luna septembrie. Această recalculare va include o ajustare a valorii punctului de referință și acordarea unor puncte de stabilitate pentru cei care au lucrat peste 25 de ani. Scopul acestor măsuri este de a crește veniturile pensionarilor și de a le oferi o mai mare securitate financiară.

În plus, de la 1 iulie 2024, salariul minim va fi majorat de la 3.300 de lei la 3.700 de lei. Această măsură este destinată să sprijine și angajații cu venituri mici, consolidând astfel eforturile guvernului de a proteja și îmbunătăți puterea de cumpărare a cetățenilor români din toate categoriile sociale.

„Ați văzut că de la data de 1 iulie majorarea salariului minim o să fie de la 3300 de lei la 3700 de lei. Trebuie să luăm în calcul ca în cazul celor cu venituri mici să încercăm tot mai mult și tot mai mult să le protejăm puterea de cumpărare și să le-o creștem.

Luna septembrie va intra cu majorările conform recalculării, așa cum este cu valoarea punctului de referință, și prima fază, cu acordarea pentru cei au lucrat peste 25 de ani a acelor puncte de stabilitate, și eu nu am spus că exclud, dar am spus că nu aș vrea să introduc în comunicarea publică o majorare a pragului, pentru că nu aceasta este discuția.

Grija noastră este să găsim și lucrăm acum la mai multe variante de mecanism prin care să conservăm puterea de cumpărare a celor mici. Dacă ar fi cumva o majorare de prag, cei cu sub 2000 de lei nu ar primi nimic suplimentar și ar rămâne tot cu acest lucru. Noi trebuie să conservăm puterea de cumpărare a celor cu pensii mici și ușor, ușor, să le creștem tot lor puterea de cumpărare”, a mai precizat Marius Budăi.

Citește și: Ce pensie va avea un român după 40 de ani de muncă. Daniel Baciu a anunțat creșteri spectaculoase de la 1 septembrie 2024

Astfel, modificarea plafonului de impozitare a pensiilor și recalcularea acestora sunt pași importanți în strategia guvernului de a crește puterea de cumpărare a pensionarilor români. Aceste măsuri, alături de majorarea salariului minim, reflectă angajamentul Executivului de a sprijini cetățenii cu venituri mici și de a asigura un nivel de trai decent pentru toți românii. Marius Budăi subliniază că este esențial să se dezvolte mecanisme eficiente pentru a proteja puterea de cumpărare a celor mai vulnerabili și că aceste ajustări trebuie să fie parte a unei abordări integrate și bine gândite.