Câți bani câștigă profesorii care meditează! Experții în Educație îi contrazic pe reprezentanții ANAF

Author: Ana Filip
Actualizat: 11 aug 2022, 14:16

Potrivit ANAF, cadrele didactice trebuie să plătească impozit pentru veniturile obținute din meditații particulare, dar și asigurări sociale de sănătate și pensii.

În ultimii ani, părintii care și-au dorit pentru copiii lor să ocupe un loc la un liceu bun, sau să obțină o medie mare la Bacalaureat au fost nevoiți să recurgă la meditații particulare. Potrivit unei estimări făcute anul acesta, în România, piața meditațiilor realizate în paralel cu sistemul de educație se situează undeva la 120 de milioane de lei pe lună.

Câți bani câștigă profesorii care meditează! Experții în Educație îi contrazic pe reprezentanții ANAF

În ciuda atenționărilor lansate de ANAF la adresa profesorilor care meditează, cele mai multe sume obținute din meditații nu sunt declarate, către autorități și prin urmare nu sunt impozitate. Există însă și profesori care au înțeles că trebuie să își achite obligațiile fiscale provenite din meditații particulare. Iar acest fapt a fost susținut și de însuși Directorul ANAF, Lucian Heius, care a prezentat în acest sens exemplul a doi profesori, din Arad și Timișoara.

Citeste si: Ministerul Educaţiei, despre profesorii care fac meditaţii cu elevii lor: "Este interzis prin lege"

„Au fost situații în care astfel de persoane care dau meditații s-au autorizat şi au declarat. Undeva în vestul țarii, la Arad, cred că un profesor a declarat venituri undeva la 60.000 de euro şi a plătit impozit pe ele. La Timişoara, un altul cred că a declarat venituri de vreo 50.000 de lei şi a plătit impozit(...) Ceea ce ne dorim noi, că ANAF, nu este să mergem, să controlăm şi să prindem pe cineva, ci că oamenii să aibă un comportament fiscal corect”, a spus Șeful ANAF, Lucian Heiuş, potrivit adevărul.ro

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Ce pensie are Monica Tatoiu și pe ce cheltuie banii. “Eu nu le-am cu pusul deoparte. Nu stau la hoteluri de cinci stele. Merg la second-hand.”

Exista inca profesori care nu platesc impozite pentru sumele castigate din meditatii particulare
[Sursa: unsplash.com]

Pe de altă parte, experții în Educație i-au contrazis pe oficialii ANAF și mai mult decât atât au lansat acuzații de minciună în privința sumelor uriașe câștigate de anumiți profesori din meditații.

„Să facem un calcul simplu: 60.000 de euro, împărțit la 365 de zile, revine cam 160 de euro pe zi, adică 700-800 de lei. Dacă o meditaţie este undeva la 80-100 de lei, asta ar însemna că acel profesor ar trebui să dea cel puțin cinci ore de meditații pe zi. Cred că este o ştire falsă, o făcătură din partea ANAF-ului. Aceste sume sunt inventate sau cineva a declarat greșit. Poate 60.000 de lei. Nu cred să existe vreun profesor care să fi câştigat într-un an 60.000 de euro din meditații”, a subliniat Dragoş Neacşu, directorul de comunicare al Federaţiei Sindicale din Educaţie „Spiru Haret, potrivit adevărul.ro

Citeste si: Un nou concediu pentru profesori. În ce condiții vor putea beneficia cadrele didactice de un an de concediu, postul fiind garantat la întoarcere