Câți bani costă un test poligraf în România și unde poți să-l faci

Autor: Raluca Ionita
Actualizat: 26 iul 2022, 13:35

Testul poligraf se poate face și în România. Dacă aveți nevoie de această analiză, noi vă dezvăluim unde se poate face și cât costă.

Cu toții am văzut în filme cum se folosește testul poligraf. Este o procedură prin care se pot face niște măsurători psihofiziologice, după ce se folosește un stimul verbal. În acest fel, experții își pot da seama dacă cineva minte. 

Cât costă testul poligraf în România

Primul lucru pe care trebuie să-l știți despre testul poligraf este că, înainte de a-l face, veți fi instruiți de experți, pentru aproximativ o oră.

Aceștia vă vor explica ce întrebări veți primi, dar și ce drepturi aveți. Interesant de știut este faptul că doi din 10 oameni nu trec testul poligraf.

”În momentul în care cineva minte, în ritmul său fiziologic survin nişte modificări. Sunt persoane care sunt supuse testului poligraf şi, cu toate că au un cazier curat, au diverse probleme, fapte comise la locurile anterioare de muncă”,  a explicat expertul poligraf Sorin Savu.

O astfel de ședință durează între 60 și 120 de minute. În România, prețul unui test poligraf pornește de la aproximativ 100 de euro și poate sări de 300 de euro. Nimeni nu vă poate face o astfel de procedură, decât dacă vă dați acordul.

Testul poligraf se poate folosi atunci când este nevoie să fie rezolvate anumite probleme legale, cum ar fi:

  • furturi
  • dispariții de persoane
  • acuzații de agresiune sexuală
  • suspecți de crimă
  • fraudă în asigurări
  • probleme de cuplu
  • declarațiile martorilor
  • conflicte privind diferite proprietăți
  • consumul de droguri
  • lipsa unui alibi

Examinările poligraf sunt strict confidențiale. Tudorel Butoi a fost omul care a introdus în premieră în România sistemul poligraf, în 1977.

În țara noastră, puteți face un astfel de test în București, Cluj, Timișoara, Constanța, Iași, Focșani, dar și în celelalte orașe mari.  

Ce este, de fapt, testul poligraf

Pornind de la semnificația cuvântului "poligraf", adică "multe scrieri", ne putem da seama cam ce reprezintă un astfel de test.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Instrumentul folosit în această procedură poate înregistra în același timp mai mulți indicatori fiziologici din organism.

Testul poligraf sau detectorul de minciuni, cum mai este cunoscută această procedură, poate fi făcut doar de către un specialist. Acesta va analiza datele oferite de poligraf, în funcție de răspunsurile primite la întrebările din test.

În acest fel, se poate afla dacă persoana în cauză a mințit în răspunsurile oferite.

Testul implică 3 etape:

1. Discuția dinainte de examinare

Expertul poligraf o să vă spună despre ce este vorba în testare, cum funcționează aparatul, o să vă examineze, ca să-și dea seama dacă sunteți eligibil pentru testare, și o să vă spună care sunt întrebările la care trebuie să răspundeți.

2. Testarea propriu-zisă

În primul rând, veți face un test de probă, pentru ca examinatorul să aibă o bază de răspunsuri fiziologice. De-abia după aceea veți efectua testul propriu-zis, care durează aproximativ o jumătate de oră.

3. Analiza rezultatelor testului poligraf

Expertul poligraf o să analizeze diagramele poligraf și o să facă raportul, pe care îl va înmâna celui care l-a cerut.

Rezultatele testului poligraf sunt extrem de exacte, dar acest instrument mai poate da și erori. Acestea pot apărea fie din cauza faptului că examinatorul nu are suficientă experiență, fie din cauza stării pe care o are clientul sau din cauza întrebărilor prea vagi.

Cesare Lombrosso a fost primul care a folosit un instrument care să încerce să depisteze minciunile. Se întâmpla la finalul secolului al XIX-lea și era vorba despre un hidrosfigmograf.

În 1921, ofițerul de poliție John A. Larson a construit un aparat care înregistra în același timp tensiunea arterială, pulsul și respirația.

În acest fel, ofițerul a reușit să prindă mai mulți infractori. Acest tip de testare a fost perfecționată de către Leonard Keeler, de ocupație tot ofițer de poliție.

Acesta a introdus și galvanometrul, ca să obțină și un răspuns electrodermic, dar și testul pe bază de cartonașe, folosite ca element de control.

În România, poligraful nu este un instrument de probă și nu se găsește în Codul de procedură penală. 

 

Taguri: