Potrivit adevarul.ro, părintele Chifan Calistrat, se află din nou în centrul atenției după ce s-a aflat câți bani le cerea enoriașilor pentru un pomelnic.
Câți bani lua părintele Calistrat pentru un pomelnic
Un videoclip distribuit pe Facebook de către polițistul Marian Godină îl arată pe părintele Calistrat Chifan cum povestește un moment în care i-a cerut unui enoriaș mai mulți bani.
Potrivit declarației acestuia, o femeie i-a cerut să îi facă un pomelnic, însă nu avea bani. Acesta s-a arătat indignat și spune că i-a cerut zece la sută din suma cheltuită „la vrăjitoare”.
„Şi la mine vii cu 5 lei? Ce, mă iei de prost? Vii cu 100.
Părintele Calistrat se află în centrul atenției după ce acesta a lovit o femeie în curtea bisericii Vlădiceni din județul Iași.
Acesta este cercetat și nu mai are voie să slujească până la finalizarea anchetei, potrivit Arhiepiscopiei Iașilor.Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Preotul Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Iașilor, a declarat că: „Confirm faptul că Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni a fost oprit de la slujirea celor sfinte pe
durata cercetărilor. În luarea unei decizii finale se va lua în calcul și rezultatul plângerii depuse la Poliție de persoana implicată în incident. O astfel de situație produce, desigur, multă durere și întristare; ea devine prilej de sminteală și de judecată. Perioada de post care începe mâine este, pentru toți credincioșii ortodocși, și un timp al pocăinței, al cercetării conștiinței, al mărturisirii păcatelor proprii. Nădăjduim să fie timp cu folos, care să aducă mângâiere celor răniți și pace inimilor tulburate”.Mii de români au semnat în câteva zile o petiție online, pentru susținerea preotului Calistrat Chifan, de la mănăstirea Vlădiceni, din județul Iași. Petiția conține peste 6.000 de semnături, inițiatorii cerând ca acesta să fie lăsat în pace.
Ce a declarat preotul Calistrat în apărarea sa
Părintele Calistrat Chifan s-a apărat, afirmând că a fost agresat primul de către femeia respectivă și sora sa: mai întâi verbal, iar apoi i-au pus piedică.
Părintele spune că femeile făceau scandal printre enoriașii care se aflau la slujbă, la Sfântul Maslu.Astfel acesta a declarat că: „Mare problemă nu s-a întâmplat. Unu. Acolo este un cimitir într-o coastă, unde mai vin enoriași din afară şi își iau locul. Iar fetele astea, au 2-3 locuri, şi cred că au deviații de comportament sau puțină isterie. Pentru că de când au luat locurile de acolo, au început să creeze un conflict printre credincioșii de la biserică. Şi eu le-am spovedit de câteva ori, că au mama moartă de Covid. Şi s-au dus la un preot mai tânăr, frumușel, dar cuminte… Și eu i-am zis să aibă grijă cu ele. Apoi el s-a dus la o mănăstire şi a stat vreo săptămână acolo că era răcit, şi s-au dus după el. L-au căutat și acasă, la mama lui...
La un moment dat, au început să agațe femeile din biserică. Dar ce fel de femei? Femei care au o mai mare apropiere de preoți. Noi acolo unde spovedim, totul e transparent. Şi le-am spus, aici nu mai intrați şi atunci s-au luat de Haralambie. Apoi de Petrachim. Şi părintele le-a spus să nu mai filmeze, să nu mai fotografieze. Şi le-au luat la rând, pe o profesoară de matematică i-au stricat oglinda, o alteia i-a spus că de ce pune aghiazma în sticluță… După aia s-au luat de unul domn Bogdan care cânta la strană…
Mai multă lume a avut tangențe cu ele. Sunt ușor deviante, sunt două suflete. Dar până la ce limită poți răbda. Când faci chestii obraznice, dorești să spurci imaginea mănăstirii. Vii tu o măciucă nemăritată să faci teatru în față la câteva sute de oameni. Ce să discut eu cu ea? Eu le-am zis doar să nu filmeze. Ce e prea mult strică. Mai mult a fost ficțiune”.